tiistai 8. joulukuuta 2015

Nato ja vaalit

NATO:n ulkopuolella pysyminen on kaksipiippuinen  juttu. Suomen  kaltaiselle pienelle kansalle on todella uhkarohkeaa seistä yksin Venäjää vastaan. Suomella on Euroopan pisin raja aggressiivista jättiläistä vastaan. Liekö Suomen mahtava asenne perua talvisodan ihmeestä. Tosiasia on tietenkin se, että tiukkaa tekee, jos tosipaikka tulee. Lännessä tuskin lasketaan paljoa Suomen asemaan puskurivaltiona. Tuskin apua tarjoamaan tullaan tosipaikan kohdatessa. 

Asiassa on se toinenkin puoli.Tänään kuuntelin isoilla korvilla, kun USA tehostaa taisteluaan  Lähi-idässä. Sen asenne on muuttunut sitten viime sotien. Enää ei lähdetä takki auki maajoukkojen kanssa itää valtaamaan. Kaikkea ei olla valmiita tekemään yksin. Liittolaisia kysytään mukaan. Esimerkiksi naapurimme Norjan halukkuutta osallistua tiedusteltiin tänään. Sellaisesta kutsusta on tietenkin hankala kieltäytyä. Lisääkö tämä naapurimme turvallisuutta. Ei todellakaan! USA:n liittolaisena siitä tulee huomattavasti kiinnostavampi kohde terroritoimille ja tietenkin  sodankäynnillä on kaikissa muodoissa aina hintansa, mitatataan sitten kalustoa tai ihmisuhreja. Tässä tilanteessa Suomi sotilaallisesti liittoutumattomana maana on huomattavasti mukavampi asema. Emme tarjoa uhkaa kennellekään.
---
Edelliseenkin liittyen USA:n presidentinvaalikampanjaa käyvällä Donald Trumpilla keulii pilvenpiirtäjä nyt pahasti. Hän olisi valmis jopa kieltämään kaikkien muslimien  matkat Yhdysvaltoihin. Tuohon eivät pystyisi edes tietyt perussuomalaiset, mitä islamofobian luomiseen tulee. Republikaanien gallupeissa Trumpin johto onkin sulanut. Kansa alkaa kyllästyä jatkuviin möläytyksiin. Naton jäsenenä tällaiset arvaamattomat henkilöt saattaisivat vaikuttaa Suomenkin kohtaloihin merkittävästi. Kaikella on hintansa.

 Johdossa on tällä hetkellä* Ted Cruz, joka on Suomessa uusi nimi. 44-vuotias Harvardin oikeustieteilijä on Teksasin senaattori, joka on teekutsuliikkeen perustajia. Hänen isänsä on Kuubasta, joten hän saisi merkittävän latinovähemmistön ääniä.

Cruz pyrkii tuomaan perinteistä amerikkalaista unelmaa esille. Mainoksissa hän esiintyy mukavana perheenisänä, jolla on kuvankaunis blondi vaimo ja kaksi pientä kilttiä tyttöä sylissään. Yhdessä he ovat istuvat ruokapöydässä ja käsi kädessä rukoilevat. Tästä amerikkalaiset ja erityisesti evankelikaalikristityt pitävät. Mutta tämäkö tekee presidentin? Voipa tehdä. Evankelikaalikristityt ovat jälleen avainrhmänä. He ovat aktiivisia ja yhtenäisesti äänestäviä. Miljardööri Trumpin taakse he tuskin menevät.
---
Vointi oli kohtuullinen.  Tänään pääsin vähän helpommalla, joten keräilin voimia seuraavia päiviä varten.


* tätä viimeistellessä tuli uutta galluptietoa, jonka mukaan Trumpilla olisi 33-21 johto Cruziin.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti