keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Minne ovat joululaulut kadonneet kaupoista?

Yhtä asiaa ihmettelen suuresti. Lasken olleeni kuudessa isossa kaupassa viimeksi kuluneen viikon aikana, mutta yhtään joululaulua ei muista kuulleeni. Mistä on kyse? Olenko tullut täysin immuuniksi joululauluille, kuin teini äidin mäkätykselle huoneen siivoamisesta? En vain enää huomaa joululauluja vai onko kenties aidosti niin, että joululauluja ei enää soiteta kaupoissa. että ihmiset ovat saaneet tarpeeksensa. En tiedä.

Jouluostospäivä oli siis tänään(kin). Kaupoissa on mukava vaellella ja huomata, miten ihmeellisen nopeasti ajan saa katoamaan ostoksilla. Tunnissa tuntuu, ettei juuri mitään saa aikaiseksi. Tavaravalikoima on muutamassa vuodessa lisääntynyt valtavasti ja katsottavaa on paljon. Mukava on myös huomata, että kunto on selvästi parempi kuin aikaisempina jouluina. Vajaa 6000 askelta tuli tänään, mitä on maasta kuuhun meikäläisen asteikolla.
---
Timo Soini ilmoitti, ettei anna haastatteluja KSF-medialle. Kysymyksessä on suomenruotsalaisten johtava mediatalo, jonka alaisuudessa on esimerkiksi lippulaiva Hufvudsstadsbladet. Eräs suomenruotsalaisen median suosikkitoimittajani on ollut Jeanette Björkqvist, aktiivinen keskustelija, joka työskentelee HBL:n toimittajana. Björkvist oli pitkään mukana  myös suomenkielisessä Jälkiviisaissa. Sivumainintana on sanottava, että yleisesti ottaen suomenruotsalaisilla on tosi iso rooli suomenkielisissä keskusteluohjelmissa:  Peter Nyman, Stan Saanila, Baba Lybeck, Kaj Kunnas, Bubi Wallenius ja Bettina Sågbom. Verbaliikan lisäksi ainakin kielitaito on loistokunnossa.

Mutta takaisin Timo Soiniin ja KSF-median välirikkoon. Eräs lähes viikottain seuraamani YLE:m keskusteluohjelma on Eftersnack  Kolme keskustelijaa puhuvat kuluneen viikon ajankohtaisista aiheista. Vetäjänä on Magnus Londen, jolla on reippaan mukava nopea tyyli. Kielenä on selvä suomenruotsi eli valtavasta puhenopeudesta huolimatta sitä on helppo seurata. Viime aikoina ohjelma on omalta kohdaltani kuitenkin alkanut tökkiä. Eräänä syynä on samainen Jeanette Björkqvist, joka tuntuu suorastaan radikalisoituneelta. Viime kerralla provsoiduin  aika pahasti. Melkein ryhdyin lähettämään palautetta johonkin instanssiin, koska  hallitustusta ja perussuomalaisia kohdeltiin niin törkeän epäreilusti. Ilmeisesti taustalla on puhtaassti poliittinen syy; eräs puolue on pudonnut hallistusvastuusta vuosikymmenten jälkeen erään toisen puolueen menestyksestä johtuen. Ilmeisesti tämä on liikaa joillekin. Joka tapauksessa koen Soinia kohtaan myötätuntoa tässä asiassa. Joku tolkku täytyy vyön alle lyömisessäkin olla. Kansanradio on eri asia.
---
Uusi ja opittu asia! Tänään kuulin ensimmäistä kertaa elämässäni, että osa muslimeista viettää joulua.
Suomen shiiamuslimien nuori imaani Abbas Bahmanpour oli aamutelevisiossa kertomassa asiasta, joten lähde oli ilmeisen luotettava. Se ei täysin selvinnyt tarkalleen, ketkä muslimeista joulua viettävät.  Toki painotus on pakostikin joulun kansanperinteessä, koska Jeesuksen asema on sen verran erilainen islamissa ja kristinuskossa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti