sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Parvesta viisautta vai myötähäpeää? (päivitetty)

Aamu alkoi lievällä myötähäpeällä, kun telkkarista räpsähti uusinta Ylen reality-sarjan "Nyt tai ei koskaan" toisesta jaksosta. Siinä lähdetään ratkomaan oikean ihmisen oikeaa ongelmaa PARVIÄLYN avulla. Käsitteellä tarkoitetaan luonnossa esimerkiksi kalaparven ihmeellistä kykyä toimia yhdessä menestyksekkäästi ilman keskusjohtoisuutta.

Toimiiko tämä joukkoäly ihmisten elämässä? Ylen sarjassa teoriaa kokeillaan käytännössä. Kakkosjaksossa, jonka katselin, oli esillä nainen, jonka parisuhde jumitti.

Menetelmä on yksinkertainen. Viidentoista erilaisen henkilön muodostama parvi kulkee autettavan kanssa kolme päivää ja pyrkii olemaan avuksi kuuntelemalla ja neuvomalla. Parvessa on 600 vuotta elämänkokemusta auttamisvoimana.

Itse kohtaamistilanne näytti hiukan luonnottomalta. Autettava istuu pöydän ääressä kertomassa elämänsä kivusta ja samalla ympärillä pyörii 15 ventovierasta ihmistä kyselemässä ja neuvomassa. Tietenkin viidentoista hengen parvi on vaikea sijoittaa järkevästi mihinkään. Tämän asetelman katselu oli vaivaannuttavaa. Siihen olisi voinut hieman panostaa tuotantopuolella.

Puolisoressukka oli menettänyt pahasti elämänvoimansa ja naisen tehtävänä oli nyt pohtia suhteen jatkoa. Kysymyksessä oli äärimmäisen henkilökohtainen tilanne, jonka tuominen julkisuuteen oli mielestäni arveluttavaa. Nainen voi pahoin, mutta mies vaikutti suorastaan puolustuskyvyttömältä. Hän oli varmaankin antanut oman suostumuksensa ohjelmaan, mutta jonkun olisi pitänyt viheltää pelin poikki. Niin haavoittuvainen hän oli. Mielestäni mies syyllistettiin tässä tosi rankasti. Varmaankin aihetta oli, totta kai. Mutta mielestäni telkkarissa ei saisi julkisesti antaa kenenkään menettää kasvojaan. Kärsikö mies kenties syvästä masennuksesta? Sellaista ei taatusti hoideta telkkarissa.

Jotkut kysymykset, kommentit ja tulkinnat olivat myös aika tökeröitä. Välillä ryhmä joutui vähän suitsimmaankin itseään.

Joukkoälyn ajatus on erittäin kiehtova. Some-aikana sillä voisi olla paljon käyttöä oikein toteutettuna. Kritiikissäni kysymys on enimmäkseen toteutuksesta ja sen eettisistä ulottuvuuksista.

Tunnustusta voi antaa myös siitä, että "uhreja" kuunneltiin empaattisesti ja kunnioittavasti. Tahallista haavoittamista en havainnut ja toivottavasti miehelle tarjottiin oikeaa ammattiapua ohjelman jälkeen. Tulkintani mukaan hän oli niin lyöty, että pelkällä niskasta kiinni ottamisella ei tilanteesta selvitä.

Summa summarum. Lopputuloksena parvi ilmeisesti johti naisen tietoisuuden kasvamiseen ja kypsytti päätökseen. Siinä mielessä kokeilu toimi ja parvi oli tehokas. Jakso löytyy Areenasta. Alla linkki. Tätä kirjoitettaessa tulin katsoneeksi myös sarjan ensimmäisen jakson. Sekin on rankka tapaus, johon parvi ui. Siinä jaksossa parviäly toimii mielestäni paremmin.

Nyt tai ei koskaan

---

Huomenna on mielenkiintoisia tapahtumia, kuten HJK-RoPS, joka on futiskauden ratkaisuotteluita. Minun toivomukseni on tasapeli siitä ottelusta. Sitten olisi koripallon EM-kisojen finaali ja Singaporen F1-kilpailu upeassa iltavalaistuksessa. Siellä on vieläpä niin, että Mersujen järkyttävää  ylivoimaa ei ole lähtöruudukossa, kuten aikaisemmissa kisoissa. Ja kunpa suomalaiset osaisivat lähteä liikennnevaloista heti valojen sammuttua reippaasti liikkeelle.

---
Vointi oli vielä tosi heikko. Kuurin viimeinen päivä on huomenna. Eiköhän sitten ala uusi voimaantuminen. Elimistö on saanut myrkkyä tarpeeksi selvitäkseen haasteistaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti