torstai 24. syyskuuta 2015

Kympillä koti?

Tänään suunta oli hyvä, mitä vointiin tulee. Voimia on hiukan enemmän kuin eilen ja mieli on ollut aivan valoisa. Eilen vielä tunsi olevansa särkyvää lasia ja olemus oli sen mukainen. Tänään tunnelmaa nosti vielä eilinen jalkapallovoitto. HJK:n valtaa on kestänyt niin masentavan kauan että muutoksen mahdollisuus tuntuu kovin raikastavalta. Tämä tekee varmasti hyvää Klubillekin
---
Seurasin eduskunnan kyselytuntia. Minuutin puheenvuorot tekevät keskustelun nopearytmiseksi ja helpoksi seurata. Enimmäkseen puheet olivat varsin rakentavassa hengessä esitettyjä. Yksi hyvä ehdotus jäi mietityttämään. Antti Kaikkonen esitti, että pakolaiskysymyksessä rakennettaisiin järjestelmä jossa pakolaisia voisi ottaa kotomajoitukseen ja kodille maksettaisiin vaikkapa kympin vuorokausikorvaus. Vastaanottokeskuksissa vuorokausihinta on noin 40 euroa. Näin saataisiin aikaan säästöä ja kotouttaminen käyntiin heti kerralla. Kenties työllistyminenkin myöhemmin helpottuisi. Saa nähdä tartutaanko tähän mahdollisuuteen.

EU on pahasti jälkijunassa pakolaispolitiikan kanssa. Kiintiöissä on tarkoitus jakaa runsaat 100 tuhatta pakolaista. Suomelle tämä tarkoittaisi 2400 pakolaista. Mutta mitä jos 4-5 miljoonaa vielä lähtee liikkeelle kohti Eurooppaa? Kuka pystyy sellaista ihmismäärää hallitsemaan?

Itse olisin sillä linjalla, että nykyisestä rajojen yli vaeltamisesta pitää tehdä loppu, koska nykykaaoksessa hyötyjinä ovat rikolliset ihmiskauppiaat ja salakuljettajat. Tuhansia ihmisiä on kuollut vaarallisella matkalla.

Nyt pitäisi tehdä seuraavat toimet. A) Antaa avustusta suoraan leireille. Ruoan ja veden riittävyydestä olisi syytä ensisijaisesti huolehtia. B) Haastatelluilla pakolaisilla on ollut epärealistinen käsitys vaikkapa Suomen tarjoamista olosuhteista. Leireille pitäisi jakaa realisista tietoa kohdemaista. Tanska on onnistunut tässä. C) Suomen osalta tulisi tarkistaa tukitasoja, jotta olisimme samalla viivalla muiden Euroopan maiden kanssa. D) Pakolaisvirta pitää pysäyttää ja leireiltä tulisi valita ne joilla on suurin tarve tulla sijoitetuksi EU:n jäsenmaihin. Miljoonia ihmisiä ei voida sijoittaa vaikka kuinka hyviä haluaisimme olla.
---
Katselin paavin messua ja kuuntelin puhetta hänen amerikan vierailullaan. CNN antaa todella paljon tilaa paaville ja välittää vierailujen kohokohtia suorana. Ehkä aikamme kaipaa juuri tällaista isähahmoa kaiken levottomuuden keskellä. Olen hämmästynyt, millainen rokkistara Fransiscus on. Monesti olen täällä blogissakin moittinut pappeja joutavista saarnoista. Mutta tämä 78-vuotias paavi, puhuu tosi tärkeistä teemoista, kristinuskon ytimestä, uskomattoman taidokkaasti. Noin minäkin puhuisin, jos osaisin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti