tiistai 22. syyskuuta 2015

Paavia, ruohoa ja palloilua

Paavi on taas erittäin näkyvässä roolissa kuubanvierailunsa yhteydessä. Oli aikanaan suurta viisautta valita argentinalainen latino katolisen kirkon johtoon. Painopiste on siirtynyt pois kirkon omista ongelmista maailman ongelmiin. Tuntuu, että katolinen kristillisyydellä on kysynyää nykyisessä levottomassa maailmantilanteessa. Nyt kirkko on saanut paljon myönteistä näkyvyyttä Amerikassa. Kuuban kansa on kommunismin aikana menettänyt suhdetta uskontoon, sillä vajaa puolet kuubalaisista ilmoittaa olevansa uskonnottomia. Protestantteja on muutama prosentti. Katolisia on vajaa puolet ja santeria-uskonnon kannattajia on 12%. Santeria on uskonto, jossa sekoittuvat katolisuus ja Afrikan uskonnot. Hekin näyttävät olevan paavin vierailusta innoissaan. Kerrotaan, että paavilla on ollut suuri merkitys kauppasaarron purkamisessa. Hän tapasi henkilökohtaisesti kovat kommunistit, Castron veljekset. Aikoihin on eletty.
---
Ruohonleikkuussa ihmettelen yhtä asiaa. Miksi ihmeessä niissä koneissa on niin karmea meteli? Omakotitaloalueilla asuvat ihmiset joutuvat kuuntelemaan aamusta iltaan ruohonleikkurin meteliä. Jossakin lähistöllä aina joku siistii nurmikkoaan, jolloin jatkuva melu on taattu. Se aiheuttaa stressiä jä ärtymystä ilmiön jatkuessa kuukaudesta toiseen.

Pölynimureita rajoitetaan valtavasti jo nyt, ja 1.9.2017 pölynimurin maksimiteho saisi olla 900 W, noin puolet pari vuotta sitten myydyistä. Ruohonleikkureiden meluisuudelle ja miksei energiakulutukselle  pitäisi tehdä jotakin. Ehkä ongelma ei ole pienissä työnnettävissä koneissa pahimmillaan, vaan isommissa tehokoneissa, joilla surffataan kovalla vauhdilla.

Liekö sillä merkitystä, että ympäristöasioita ajavat ihmiset ilmeisesti asuvat kerrostaloissa, joissa on asvalttipihat? Tuskin Brysselissä ruohonleikkuun melusta tarvitsee paljoakaan pauhata.
---

Espanja on tätä nykyä huikea palloilumaa. Heillä on koripalloilussa kultainen sukupolvi. NBA-tähti Pau Gasolin johdolla he voittivat Liettuan finaalissa leikitellen.

Ei Suomellakaan huonosti mennyt. Sijoitus oli jaettu
 yhdeksäs laajasti harrastetussa lajissa. Yksittäisissä otteluissa kärki voi olla hyvinkin lähellä. Suomi pakotti Ranskan jatkoajalle ja Ranska puolestaan oli mestari-Espanjan kanssa jatkoajalla.

---
Ensimmäinen palautumispäivä oli vuorossa. Eipä sitä paljoa huomannut. Kropassa on myrkkyä riittävästi. Toivottavasti tekee viholliselle tehtävänsä.

Narinaakin on tämän päivän kirjoituksessa, joten on syytä päättää positiivisesti. Moni ikäiseni muistaa 80-luvulta, kun karkkia ei myyty eikä syöty kilokaupalla. Silloin ostettiin irtokarkkeja. Sormella osoitettiin myyjälle; kymmenellä pennillä tuota, kahdellakymmenellä tuota eikun tuota.... Törmäsin tällaiseen kauppaan, elintarvikekioskiin tänään. Ja ihan pakko oli muutama karkki ostaa perinteisellä tyylillä. Markat sentään olivat muuttuneet euroiksi. Kahdellakymmenellä sentillä sai viisi karkkia. Ei haitannut nostalgista tunnetta yhtään.

---
päivitys: Amerikkalainen yleissivistys. CNN:n mukaan 29 % amerikkalaisista, 43 % republikaaneista ja peräti 54 % Donald Trumpin kannattajista pitävät Barack Obamaa muslimina. Siinä esimerkki maasta, jossa uskontoa ei saa opettaa kouluissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti