maanantai 28. syyskuuta 2015

Dinosauruksia ja digikieliä

Tämä sunnuntain päivitys tuleekin aika myöhään. Tiesin, että viideltä saisi nousta kyyditsemään stadilaista (nimitystä saanee käyttää, kun on syntynyt Helsingissä) ja hyödynsin sitä mahdollisuutena mennä ajoissa nukkumaan. Sinnittelin iltapäivän tunnit hereillä ja tähtäsin aikaiseen nukkumaanmenoon. Hereilläpitämisessä apuna oli Ben Stiller.  "Yö museossa" on hauska elokuva, jonka pätkittäin seuraaminen välillä onnistui. Leffan hauskuus on siinä, että yöllä luonnontieteellisen museon eläimet,  mammutit ja dinosaurukset heräävät henkiin, jolloin meno onkin melkoinen.

Illalla urheiluruudun jälkeen laitoin sitten pään tyynyyn ja telkkarin sopivasti päälle. Nukun usein telkkari päällä, koska se tasoittaa ympäristön ääniä. En tiedä uskallanko asiaa suositella muille. No, joka tapauksessa viideltä heräsin virkeänä ja voimaantuneena ja lisäksi oli kahvit keitettynä. Kiitos keittäjälle!  Mikäpä siinä ajellessa. Juuri noille minuuteille oli vieläpä luvattu ns. superkuu ja kuunpimennys, mutta taivas niin pilvinen, ettei harmiksi mitään ilmiötä näkynyt. Sama ilmiö on viimeksi nähty Suomessa 1982.
---
Eilen päivällä tuli harrastettua kieliä vähän normaalista poiketen. Kävi vähän kuin Ben Stillerille museossa. Muinaiset dinosaurukset ja mammutit heräsivät eloon latinan ja heprean muodossa. Klassinen sivistys heräsi ja vyöryi sisään ovista ja ikkunoista....No ei sentään, ehkä liruminen olisi parempi ilmaus.  Omalta kohdalta latina ei ollut täysin ruosteessa, sanastossa oli jotakin tallessa sentään, mutta hepreassa täytyi ensin muistella ne risukasan näköiset häkkyrät tarkoittavat.

Digiaika on siepannut klassiset kielet haltuunsa. Sanastot ja tehtävät ovat netissä luettavissa. Tämä sopii meikäläisen oppimiselle. Tietokone on täysin väsymätön opettaja esimerkiksi lukemisen opettamisessa. No ainakin omalla kohdalla homma toimii. Tarvitsen paljon toistoja oppiakseni sanan ja kyllä digi jaksaa loputtomasti nostaa syöttöjä näin pesäpallokielellä sanottuna.
---
Vointi ei ollut päivällä kovin vahva hereillä sinnittelystäkin johtuen. Kiitos muuten mukavista nimipäiväonnitteluista! Tekstiviesti on pieni ele, mutta kiva lämpimiä ajatuksia herättävä juttu. Yön jälkeen vointi tosiaan on paljon parempi. Saa nähdä, miten päivä etenee.
---
Jalkapallosta vielä. Seinäjoki pelaa tänään Helsingissä HIFKta vastaan. Tärkeä ottelu mestaruuden kannalta. HIFK:n arkkivihollinen on paikallinen HJK. HIFK on jo varmistanut (käsittääkseni) paikkansa sarjassa. Mitä jos tämän illan ottelussa tilanne on vaikka 0-0 vähän ennen loppua. Tuolloin maksimaalisen vahingon HJK:n mestaruushaaveille saisi potkaisemalla pallon omaan maaliin. No, tiedoksi että tuo yritti olla huumoria, ei helsinkiläisiä saa aliarvioida. Stadissa minäkin aikanaan synnyin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti