sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Kiekkoilta (päivitetty)

Jännitin etukäteen tätä päivää. Onko vointi ja vastuu tasapainossa? Onneksi ei ilmaantunut ongelmia. Kysymys oli käytännössä arjen pyörittämisestä, mikä on jäänyt harteilleni. Taustalla on sytostaattien tuoma valtava väsymys, mikä rajoittaa touhuamista.
--

Illalla on tullut Yle Teemalta nippu jääkiekkodokumentteja, joita jäin puolinukuksissa katsomaan. Tai oikeastaan vaan pystynyt jättämään väliin. Mielenkiintoisin oli Neuvostoliiton "punakoneesta" keskushenkilönään pakkilegenda Fetisov. Dokumentti on erinomainen senkin takia, että asioita puhuttiin hyvinkin suoraan. Aikaa on kulunut sen verran, että kuva Viktor Tihonovista (punakoneen valmentaja) avattiin aiempaa perusteellisemmin.

Tihonovin kovat metodit ovat toki olleet tiedossa. Harjoittelua oli 4 kertaa päivässä. Pelaajia leiritettiin 11 kuukautta vuodessa. Lomille ei päässyt, kuri oli sotilaallinen ja yhteydenpitoa kotiin ja ulkomaailmaan rajoitettiin. Sotilaita he olivat muodollisesti, mutta vankeja käytännössä.

Neuvostoliittolainen totalitaarinen tyyli tuli venäläisvalmentajien myötä tutuksi myös Suomessa 90-luvulla. Ilman sitä MM-95 olisi jäänyt todennäköistsesti saamatta. Turussa vaikutti valmentajana 1992-1998 kiekkolegenda Vladimir "pappa" Jursinov. Hän oli armottoman tehokas kiekkokasvattaja. TPS:sta nousi valtava määrä isoja pelaajia jopa NHL-asteikolla, kuten Koivut, Lehtinen, Kiprusoffit, P. Nummelin, A.Berg, Niittymäki, Norrena, Eloranta, S.Salo ja nyt ikämiehenä kapteeniksi Tepsissä astuva Toni Kallio. Maalivahtivalmenta Urpo Ylösen vaikutus lienee myös merkittävä. Edellä oleva luettelo on kaikkiaan vähän "mutu" joten anteeksipyyntö mahdollisista virheistä. Tarkoitus vain oli esitellä sitä ylivoimaisen tasokasta työtä, jota tehty Turussa 90-luvulla.

Mutta takaisin Fetisoviin. Ensimmäisen kerran näin nyt pelaajien ottavan kantaa Tihonoviin ja hänen tyyliinsä. Ainakin Fetisov teki kantansa selväksi. Pystyi arvostamaan valmentajana muttei ihmisenä, mikä on hyvin ymmärrettävää kuultujen tapausten perusteella. Ongelmia tuli viimeistään siinä vaiheessa, kun pelaajat glasnostin aikana halusivat siirtyä rapakon taakse pelaamaan. Fetisov olisi päässyt NHL:n sillä ehdolla, että 10 % palkasta pelaajalle ja loput valtiolle. Siinä olisi Sipilänkin 5% tuottavuusloikat pientä räpellystä. Ei Fetisov tuohon toki mennyt.
---
Suomi on kovasti suosittu irakilaisten ja syyrialaisten pakolaisten keskuudessa. Asia voidaan tietenkin nähdä ongelmana, jolle on tehtävä jotakin. Ehkä näinkin. Tosin kenelläkään ei varmasti ole kunnon kokonaiskuvaa tulleista vielä. Sellaisen näkökulman haluan kuitenkin tässä tuoda esille, että tulijat voisivat olla hyvä mahdollisuus Suomelle.

TV-haastattelujen perusteella tulleiden joukossa näyttää olevan erittäin kielitaitoista ja työstä kiinnostunutta ammattitaitoista porukkaa, mm. irakilaista poliisia haastateltiin.  Tuollaisesta selvästi aktiivisesta ja kouluttautuneesta väestä pitää pitää kiinni. Osaajia ei koskaan ole liikaa varsinkaan eläkepommiinsa melkein räjähtävissä maissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti