lauantai 15. marraskuuta 2014

Venäjä, Venäjä, Venäjä

Kuluva viikko on pistänyt miettimään Venäjää. Tähän mennessä olen pitänyt karhun murinaa harmittomana harjoittteluna ja kynsien raaputtteluna. Kuluva viikko on kuitenkin pannut miettimään asioita uudesta tulokulmasta kuten joillakin nykyään on tapana sanoa. Venäjän provokaatiot ovat lisääntyneet ympäri Eurooppaa. Nato on saanut tunnistaa epämääräisiä lentoja huomattavasti aikaisempaa enemmän. Sukellusvenekohu on tuoreessa muistissa. Ukrainan tilanne on tulehtunut. Puheet Putinin lähipiirissä Baltian ja Suomenkin asemasta ikäänkuin Venäjän takapihana eivät vaikuta kovin mukavilta.

Pitäisikö siis huolestua? Tähän asti oma vastaukseni on ollut kielteinen. Enää en ole aivan varma. Putin vaikuttaa yllättävänkin arvaamattomalta veijarilta eikä hänen pelisilmänsä vakuuta alkuunkaan. Olennaista on se, että mitä hän oikeastaan haluaa. Yleisesti arvellaan, että imperiumin paluuta, Venäjän nostamista suurvalta-asemaan. Ongelmana on se, että Putin näyttää olevan valmis käyttämään yllättävän kovia otteita. Krimin ryöstössä häikäilemättömyys oli pöyristyttävää.

Putin ei näytä olevan kovin fiksu antaessaan viestiä lännen suuntaan. Omassa maassaan hänen kannatuksensa on lähes 80 %, joten siihen suuntaan viesti toimii. Pahin pelko on se, että taitamattomuudesta johtuen lännen suuntaan ajaudutaan nurkkaan, josta on vaikea päästä ulos. Krimin kanssa ollaan mielestäni jo siinä tilanteessa. Talouspakotteet kuristavat Venäjää, mutta en millään jaksa uskoa Venäjän luovuttavan Krimiä takaisin ehdoitta.  Siten pakotteitakin on vaikea purkaa.

Venäjä ja Saksa ovat perinteisesti olleet Euroopan voimakeskukset. Ranska ja Britanniakin ovat sellaisiksi luettavia. Nykytilanne on Venäjä vastaan loput. Jos tulee uusi kylmä sota Venäjä luultavasti näivettyy, koska se on taloutena Eurooppaa hauraampi. Sillä on energiavaroja, mutta teollisuus on heikoissa kantimissa. Siinä mielessä Putinin eväät loppuvat kesken aika nopeasti, varsinkin jos energiavienti tyssää.  Eurooppaa hän ei pysty laittamaan polvilleen. Nykyisetkin pakotteet haavoittavat Venäjää pahasti.

Mutta erityisesti Baltia voisi olla vaarassa, jos uhkakuvia haetaan. Baltian mailla on onnekseen Naton turva takanaan. Jännitteet Suomen lähialueella voisivat periaatteessa lisääntyä, mutta juuri Nato varmasti hillitsee turhaa yritteliäisyyttä Baltiassa. Siitä voisi nimittäin seurata isompi kahakka. Toki siinä on yksi maa, joka on Ukrainan kanssa samassa tilanteessa ilman Nato-suojaa. Maalla on pitkä raja Venäjän kanssa. Suomesta tietenkin puhutaan. Voisin esittää veikkauksen, että Suomessa tapahtuu muutoksia Nato-kannatuksessa tulevan vuoden aikana, mikäli Venäjän tavat eivät muutu.

Vointi on ollut tosi hyvä varsinkin iltakävelyn jälkeen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti