sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Lapsellinen teinibändi...(päivitetty)

Muutamia vuosia sitten itsensä löi läpi vaasalainen teinibändi Sturm und Drang. Pojat olivat tuolloin noin 15-vuotiaita ja heidän erikoisuutensa oli nimenomaan ikä. Yle esitti bändistä dokumentin "Like a Rockstar,"jossa seurataan tähteyden nurjaa puolta. Voisi olla hyvä katsoa jokaisen, joka tähteydestä haaveilee.

Kärkihahmona oli Andre Linman, komeaääninen nuori mies, joka kirjoitti bändin laulut yhdessä isänsä Patrik Linmanin kanssa. Taustalla hääräsi myös huipputuottaja Jimmy Westerlund ja idolsista tuttu Asko Kallonen. Bändi kuulosti hyvältä ja suosio alussa oli valtava. Levyjä myytiin ja pojat pääsivät ulkomaankiertueille. Pian kova työnteko unohtui ja rilluttelu lisääntyi. Kitaristia kiinnostaa dokaaminen enemmän kuin muut asiat (16-vuotiaana). Lopulta yhtye menetti suuntansa ja energiansa kolmannen levyn jälkeen. Yleisöäkään ei tainnus enää olla. Soittajia vaihtui, yhtyeessä oli kriisejä ja lopulta Andre masentui. Bändin tarina on kertomus myös siitä, kun nuorilla ei ole normaalia nuoruutta kehityksen ponnahduslautana.

Pojista piirtyy aika lapsellinen ja typerä kuva, myötähäpeää ei voi välttää. Joukko tyhjäpäitä soittaa rokkia. Heillä ei ole mitään sanottavaa, pääasia että musiikki toimii ja kuulostaa hyvältä. Manageri-isän rooli hämmentää. Tuon ikäiset teinit pitäisi pitää tiukassa otteessa ja töissä, mutta manageri-isä tuntuu pikemminkin hyväksyvästi katsovan poikien sekoilua. Yksi pojista oli vähällä tukehtua Tequila-oksennukseensa, mutta hänet saatiin pelastettua. Poikien koulu jää täysin hunningolle bändielämän varjoon. Yksi pojista jää pois bändistä ja keskittyy kouluun. Hänellä näyttää menevän parhaiten bändielämän jälkeen. Kysymys herää koko projektista oliko tämä rokkitähtitouhu lopultakin enemmän isän oma unelma?

Parasta oli kuulla musiikinteon taustasta, varsinkin Jimmy Westerlund on mielenkiintoinen hahmo. Westerlund on USA:ssa arvostettu tuottaja, jota arvostetaan laajasti. Itse olisin tästä halunnut tietää enemmänkin. Sen sijaan bändin toimintakulttuuri vaikuttaa sellaiselta, että on vaikea uskoa suosion koskaan palaavan. Siitä on niistetty ulos se(eurot) mitä teinibändistä irti saadaan. Aikuisten maailmassa jo kaiken nähneillä pojilla tuskin on paikkaa suosion huipulla.

Andre Linmanista voisi jossakin vaiheessa vielä kuultavan. Hänellä on tarpeeksi persoonallinen ääni vaikka miten korkealle. Mutta ajatuksia olisi hyvä olla päässä. Ei riitä, että kuulostaa hyvältä.


Kävely onnistui hyvin retalemaisten lumihiutaleiden seassa. Talven tulo on kaunis. Musiikin parissa tuli vietettyä mukavia hetkiä. Kurkkukipua ja keuhkorahinaa oli. Vaikea sanoa oliko kyseessä siivouspölyn aiheuttama allerginen reaktio vai onko kysymys flunssasta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti