maanantai 10. marraskuuta 2014

Haaveita paremmasta maailmasta

Joillekin poliitikoille nostaisin hattua, jos tulisivat kadulla vastaan. Rehellisesti ajateltuna ei niitä kovin montaa toki olisi.  Mihail Gorbatsov olisi yksi tällainen. Katsoin Gorbatsovin haastattelun. Ikää on jo paljon (83 v.) , mutta se ei näkynyt millään lailla. Silmälasit olivat jääneet pois, mutta täplä oli otsassa kuten aiemminkin.

Gorbatsov toi Brezneviläisen ajattelun tilalle Perestroikan, avoimuusajattelun, jossa ihmisille annetaan vapauksia eli kansalle tuodaan demokratia.  Hän toi 1989 ensimmäiset vapaat vaalit Neuvostoliittoon. Gorbatsovin vastustajat käyttivät tilaisuutta hyväkseen Jeltsinin johdolla ja 1991 lopussa myös Neuvostoliiton taru lopussa. Gorbatsoviin ajatukset onnistuttiin torppaamaan ja hänen uudistuksensa jäi pahasti kesken, Gorba jäi soittelemaan lehdellä. Murros kuitenkin saatiin aikaan. Suuri symbolinen merkitys oli Berliiniin muurin murtumisella 25 vuotta sitten, mikä tarkoitti käytännössä Saksan kansan nöyryyttämisen lopettamista. Sotasyyllisyyttä oli sovitettu sukupolven ajan.

On täysin uskomatonta, että miten tuo murros saattoi tapahtua rauhanomaisesti yliaseistetun Euroopan ytimessä. Bush (sr.), Kohl ja Gorbatsov toimivat erittäin taitavasti diplomaattisessa mielessä. Kaikki tulivat tilanteesta ulos voittajina, Eurooppaan tuli "Wind of Change."

The world is closing in
Did you ever think
That we could be so close, like brothers
The future's in the air
I can feel it everywhere
Blowing with the wind of change 


Seurasi toivon aikakausi, joka lisäsi Euroopan integraatiota. Yhteistyö tiivistyi joka tasolla, ihmiset ja tavarat pääsivät liikkumaan vapaammin ja Suomikin pääsi mukaan Eurooppa-huumaan vuonna 1995 Euroopan Unionin jäsenyyden myötä.  

Mallia voisivat ottaa nykykukotkin. Gorbatsovin pääviestin tulkitsin niin, että eri ryhmillä on aina erilaisia intressejä. Ne voidaan ratkaista istumalla alas keskustelemaan. Jo se vie aikaa, niin sitten vie.  Gorbatsovin mielestä poliitikon pitää aina olla optimisti, muussa tapauksessa kannatta ne hommat lopettaa. Tässä on paljon viisautta.

Heti perään tuli katsottua suorana Barack Obaman linjapuhe. Hänessä on myös tuota samaa idealistia kuin Gorbatsovissa. Obama puhui paljolti globaalista näkökulmasta ja toi esiin ongelmia kuten ympäristökysymykset. Hän painotti erityisesti Kiinan ja USA:n suhteen merkitystä. Hän korosti sitä, että ei ole kysymys nollasummapelistä, jossa toisen voitto on aina toisen tappio. Tämä oikeastaan oli myös Gorbatsovin keskeinen ajatus. Tällaista lähestymistapaa arvostan kovasti. Olen halunnut nähdä tätä ajattelua myös pääministeri Stubbin toimissa, vaikka vastatuuli tuntuu olevan kova. Monet ovat hyvin vahingoniloisia tästä Stubbin kompastelusta, mutta vahingonilolla ei rakenneta mitään uutta. Sipilässä on myös maailmanparantajaa. Helppo kuvitella, miten ilkkujat jo odottavat hänen pudottamistaan. Ei niin, ei niin! Toivoa tarvitaan, siihen kuuluu optimismi ja yhteistyön rakentaminen, kannustaminen ja keskustelu.

Viikko on alkanut hyvävointisesti. Otetaan vastaan se mitä annetaan.

* Gorbatsov otti kantaa Ukrainan kysymykseen yleisellä tasolla. Hänen äitinsä ja entinen vaimonsa ollivat Ukrainalaisia. Ajatus Ukrainasta itsenäisenä alueena on syntynyt vasta Neuvostoliiton aikana. Maassa on venäjänkielisiä noin 15 miljoonaa. (30 %) . Tästä lähtökohdasta on selvää, että ajatus Ukrainan NATO- ja EU- jäsenyydestä on kauhistus. Nyt pitäisi saada tilanne rauhoittummaan ja osapuolet neuvottelupöytään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti