torstai 27. helmikuuta 2014

Kuka hoitaa vanhukset?

Vointi oli parasta pitkiin aikoihin. Kevään valo voimauttaa. Tuli koottua pieni dokumenttielokuva valatilaisuudesta. Aikaa meni, mutta olin tyytyväinen amatöörin lopputulokseen. Uskon, että jatkoa seuraa. Editointiohjelman opettelussa meni aikaa, mutta seuraavaa kertaa varten on taitoa toivottavasti enemmän.

Pieni mies aloitti suuret sotaharjoitukset, kun naapurimaassa kaikki ei mennytkään oman tahdon mukaan. Nyt ei ole urheilukisojkaan häiritsemässä. Tarkoitan tässä tietenkin Venäjän provokatiivisia sotaharjoituksia Ukrainan rajan tuntumassa. Todennäköistä on, että kysymys on vain muskelien näyttämisestä, mutta juuri tällaisesta ellei vähäisemmästä tilanteesta lähti Georgian levottomuudet liikkeelle jokunen vuosi sitten. Tarkkana saa nytkin olla. Toisaalta Venäjä sai positiivista huomiota hyvin järjestetyistä olympiakisoista. Miksi tuo kalliilla hankittu imagopääoma kannattaisi syödä heti seuraavalla viikolla?

Voiko laki velvoittaa lapsen huolehimaan vanhemmistaan, esimerkiksi heidän laitoshoitonsa kustannuksista? Siviilioikeuden professori Urpo Kangas teki tällaisen avauksen tänään Ylen haastattelussa.  Tässä testataan hyvinvointivaltioajattelua laajemminkin. Voimmeko odottaa, että yhteiskunta hoitaa (verorahoillamme toki) vanhempamme?

Kysymys on looginen. Suomi vanhenee, jotain tarttis tehdä. Kenellä on varaa maksaa  kulut, kun nytkin on jo vaikeaa? Ei ainakaan yhteiskunnalla.  Ikääntyneistä vanhemmista huolehtiminen luonnollisesti kuuluu aikuisille lapsille moraalisessa mielessä, ainakin periaatteessa. Jos yhteiskunta ei pysty huolehtimaan heistä, niin kuka sitten heistä huolen pitää elleivät aikuiset lapset.

Ongelmana ovat ensiksikin liian pienet perheet. Jos perheet olisivat suurempia, vanhemmista huolehtiminen jakautuisi useammille harteille. Yksilapsisessa yksinhuoltajaperheessä on valtava taloudellinen investointi huolehtia kahden vanhuksen laitoshuollosta. Ei liene mahdollista monessakaan tapauksessa.  Lisäksi yhteiskunta on rakentunut yksilön riippumattomuuden korostamiseen, mikä on monesti tarkoittanut pesäeroa ja rajaa vanhempiin. Vanhemmilla ei tule olla vaikutusvaltaa elämän suuriin valintoihin. Itse valitaan ammatti, puoliso, ideologia jne. Vanhemmat huolehtikoot omista asioistaan! Hyvin mielenkiintoinen keskustelu tulossa.

Saksassa lapset velvoitetaan huolehtimaan vanhemmistaan taloudellisesti, mikäli he eivät itse tähän pysty. Laitoshoidon ostaminen on tunnetusti kallista. Niinpä vanhuksia viedään hoitoon halvempiin naapurimaihin kuten Puolaan tai Slovakiaan.

Taloudesta hyviä uutisia. Valmet palkkaa autotehtaalle satoja uusia työntekijöitä. Rakennuslupia on myönnetty paljon enemmän kuin aikaisemmin. Nämä ovat mukavia uutisia. Muistan miten edellinen lama tuntui ylitsepääsemättömältä, kunnes alkoi tippua mukavia uutisia vähitellen. Siitä tulikin sitten kaikkien aikojen nousukausi.

1 kommentti:

  1. On mukava lukea näitä Sinun tarinoita ja pohdintoja. Kiitos. T. Helena

    VastaaPoista