perjantai 28. helmikuuta 2014

Hollolan Ville Venäjällä

Tänään on ollut liikkeellä paljon sisäistä ja ulkoistakin naurua liikkeellä. Minulle tuotiin luettavaksi Hollolan poika Ville Haapasalosta kertova kirja. Oikeastaan kysymys on hänen tarinoistaan, mitä kaikkea hän on matkoillaan Venäjällä nähnyt ja kokenut.  Ja kertomukset ovat kertojansa mukaisesti "villejä". Nuo jutut eivät olisi voineet tapahtua missään muualla kuin Venäjällä. Siellä tietyillä harvoilla on mahdollisuus tehdä vaikka mitä. Asemansa puolesta heitä ei rajoita mikään laki, vaan suojelijoita riittää. Erittäin tärkeää siinä yhteiskunnassa on tuntea oikeat henkilöt. Toinen asia on vodka. Se yhdistyy moniin kommelluksiin. Jos tarinoilla on vähääkään todellisuuspohjaa, on vain ihmeteltävä, että miten Haapasalo on säilynyt järjissään ja terveenä. Vaaranpaikkoja ainakin on ollut, pahoinpitelyjä, ryöstöjä, rikkinäisiä lentokoneita, humalaisia lentäjiä. Aina hän on kuitenkin Venäjälle palannut uudestaan ja on yksi tunnetuimmista ja suosituimmista näyttelijöistä siellä.

Haapasalo on merkittävä venäjäkuvan luoja Suomessa. Itse on ole koskaan käynyt maassa, joka tuntuu välillä olevan liiankin lähellä eli äidinmaidossa olen kieltämättä perinyt jonkinasteisen ryssävihan, kuten useimmat muutkin. Yksilötasolla tämä ei ole vaikuttanut mitenkään ja tunnen joitakin venäläsiä. Ehkä se näkyy paremmin kiinnostumattomuutena maata kohtaan. Tämä kyseinen Ville on ollut omiaan luomaan kiinnostusta. Tulee mieleen sympaattinen kansa, joka päissään tekee kaikkia kommelluksia ja toisaalta kärsii kehittymättömästä yhteiskunnasta.

Ukrainan tilanne jatkuu jännittyneenä varsinkin Krimin alueella. Siellä on erilaisia osapuolia mukana, jotka voivat johtaa yllättäviinkin seurauksiin. Toivottavasti Putin kuitenkin hallitsee hermonsa ja osaa laskea pari siirtoa eteenpäin.

Vointi tänään eilistä vähän kehnompi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti