keskiviikko 5. helmikuuta 2014

FB 10 v.

Nyt oli voinniltaan selvästi eilistä parempi päivä. Energiaa oli enemmän eikä pahoinvointia ollut.

Olen käyttänyt aikaa öisin unta odotellessa shakkitehtäviin, joita kännykkä tuntuu olevan täynnä. Tänään pääsin pitkästä aikaa ottamaan ottelun oikein perinteisella ruutulaudalla ja vieläpä sopivan tasoista vastusta vastaan. Se taisikin olla päivän kohokohta. Hyvä shakkimatsi on verraton ilo. Ei ihme, että peliä on pelattu muuttumattomana 1400-luvulta saakka. Muutenkin päivä ollut sosiaalisesti harvinaisen vilkas.

Tämän päivän järkyttävä uutinen oli se, että mikään ei näytä olevan pyhää ja ikuista, eivät edes Anttilan tavaratalot. Olin ajatellut, että Anttilat sentään säilyvät joka tapauksessa. Olin erehtynyt, nettikauppa vie kivijalkakaupoilta kannattavuuspohjan.

Sitäkin olen ihmetellyt, että miksi postinkin pitää vähentää väkeä. Luulisi, että näiden nettikauppojen tavaroita saisi postimiehet kantaa selkä vääränä ihmisten koteihin. Mutta ilmeisesti kirjeiden, ns. snail-mailin määrä on niin paljon vähentynyt niin ettei posteljoonille yksinkertaisesti riitä töitä.

Yksi syypää näihin muutoksiin on Facebook, joka on muuttanut ihmisten elämäntapaa nopeasti. Ajankäyttö on muuttunut rajusti monen kohdalla. Tämä on aiheuttanut ketjun, joka ulottaa lonkeronsa yhteiskunnan eri osa-alueille. FB täyttää kymmenen vuotta ja sillä on jo miljardi käyttäjää.

Miltähän maailma näyttää kymmenen vuoden päästä? Vaikea veikata. Onkohan Facebook muinaismuisto, joka on jäänyt kauas menneisyyteen? Ovatkohan uudet palvelut korvanneet naamakirjan? Uskallan epäillä, että Facebook on vielä jollakin lailla voimissaan. Perusteluna on se, että sitä ovat kaikki oppineet käyttämään, nekin joille tietokone on ollut vastenmielinen kapistus tähän saakka. Siitä on puolihuomaamatta tullut eräänlainen globaali kansanliike. Uskon, että tällaisten ihmisten siirtyminen johonkin toiseen systeemiin veisi enemmän kuin kymmenen vuotta. Google on omalla kilpailevalla ohjelmalla yrittänyt horjuttaa FB:n asemaa ilmeisen huonolla menestyksellä. Siksi uskon, että FB on tavalla tai toisella elossa vielä vuonna 2024.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti