keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Ihmeelliset katulamput

Voinniltaan tämä päivä oli parasta pitkään aikaan, mikä tuntuu mukavalta. Perjantain valaan on vielä hyvät mahdollisuudet.

Ilta-ajelu tuli tehtyä Lentosotakoulun suuntaan. Matkaa on noin 60 km yhteen suuntaan. Kääntöpaikalla havahduin siihen kummalliseen huomioon, että kertaakaan ei ollut vielä tarvinnut vaihtaa pitkille valoille. Tuttavani Ruotsista on ihmetellyt sitä, miten valtavan paljon Suomessa on katuvaloja. Tosiaan koko matkan sai mukavasti körötellä keinovalaistuksessa. Eikä varmasti turvallisuutta ainakaan heikennä se, kun ei tarvitse häikäistyä vastaantulijoista. Avaruudesta katsottuna Suomi on varmaan planeetan valaistuin paikka ainakin metropolialueiden ulkopuolella.

Olisi kyllä kiva tietää, että mitähän tuo tarkoittaa taloudellisesti. Luulisi olevan tyyristä touhua valaista metsää keskellä yötä. Iltalenkkiäni valaisi arviolta 1500 lamppua. Vai onko kenties niin, että vesivoima ja tuulivoma tuottaa yöllä ylijäämäsähköä, jolloin on oikeastaan samantekevää mihin se laitetaan. Jos taas tämä sähkö ostetaan Venäjän ydinvoimaloista, niin sitten saavat sammuttaa minun puolestani vaikka jokaikisen lyhdyn.

Sen verran tuli luntattua, että kilometrin valaistuksen rakentaminen maksaa 20000-70000 euroa kilometriltä. Ylläpito on vuodessa noin 2000-4000 euroa. Paljon vai vähän? En tiedä. Hinnat kuultuani aloin kuitenkin tykätä niistä entistä enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti