keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Kiekko jäähän -ja kisat oikeasti käytiin.

Monet ovat sitä mieltä, että nyt olympialaiset ovat alkaaneet oikein toden teolla. Jääkiekko on käynnistynyt. Se on ylivoimaisesti suosituin laji kisoissa. NHL-pelaajien status on valtava. Parhaimmat ovat nyt vastakkain, paras voittakoon.

Ruotsi-Tsekki oli "oikeiden olympialaisten" avausotteluna. Ruotsilla on valtavan kova joukkue. Kolme pelaajaa on tehnyt minuun vaikutuksen kiekossa. Minulle ilmiömäisiä pelaajia on ollut 1980-luvulla Sergei Makarov. Kaksi muuta ovat olleet Ilja Kovaltsuk ja Ruotsin nuori Erik Karlson. Hän pelasi Jokereissa viime kaudella osan kaudesta NHL:n ollessa kiinni. Tuolloin hän erottui heti SM-liigapelaajista. Liikkeellään ja hyvillä laukauksillaan hän on aivan erilainen pelaaja kuin kukaan muu. Kertoo jotakin, että puolustajana hän on tällä kaudella tehnyt enemmän pisteitä NHL:ssä kuin parhaat suomalaishyökkääjät. Tänään hän oli Tsekkiä vastaan ilmiliekeissä, pari maalia ja syöttö. Seuratkaa pelaajaa numero 65. Uskon, että Ruotsi on tosi korkealla turnauksessa, vaikka yksi Sedin puuttuukin.
---
Olympialaiset ovat riemastuttava tapahtuma. Ruumiillistuma siitä että kansakunnat voivat iloisesti ja rauhanomaisesti kohdata ja ottaa mittaa toisistaan.

MOT käsitteli kisojen taustoja. Paha maku jäi. Kaikkien aikojen kalleimmissa kisoissa moni asia on mennyt pahasti pieleen. Korruption määrä on ollut valtava. Siirtotyöläiset eivat ole saaneet palkkojaan, ihmisoikeuksista ei tietoakaan. Olympiakisat vaikuttavat Putinin suuruudenhullulta projektilta, jonka takapihalla on paha haju. Mikä on rakennetun infran käyttö kisojen jälkeen. Jääkö Sotsi aavekaupungiksi kisojen jälkeen?

En kannata kisojen boikotoimista, koska kysymyksessä on urheilijoiden näyttämö. Mutta miksi Kok jakaa kisoja tällaisiin paikkoihin, jossa demokratia ja ihmisoikeudet eivät ole ajan tasalla. Ei kai vain voitelu ole maistunut sielläkin puolella.

Jatkossa pitää seuloa järjestäjät paremmin. Brasiliaan on myönnetty seuraavat jalkapallon MM sekä kesäolympialaiset. En tiedä kuulostaako hyvältä, vaikka toki Brasilia on kehittynyt paljon. Rahaa olisi silti tarvittu muuallekin, kuin tuplarasitukseen. 2018 Etelä-Korea ja 2020 Japani vielä menettelevät. Jalkapallon MM-kisat Venäjällä 2018 ja Qatarissa 2022 eivät kuulosta kauhean hyvältä. Valko-Venäjän jääkiekkokisat keväällä on myös ikävä luku sinänsä.

Norjassa on kova keskustelu talvikisojen 2022 hakemisesta. Vastustus on valtava. He kokevat, että rahat voisi käyttää paremmminkin. Onko niin, että näihin kisoihin ei ole varaa "normaaleilla" valtioilla? Onko niin, että kisoista on tullut probagandan välineitä. Väkisin tulee mieleen Berliinin kisat 1936.
---

Vointi ollut tänään normaali. Yöunet jäivät taas vähän lyhyiksi. Siitä on seurannut se, että shakissa rangking on noussut pistemäärään 1600. Unta odotellessa olen tehnyt shakkitehtäviä. Huomenna selviää alokkaan koulutus ja palveluksen pituus. Kieltämättä jännittää, vaikkei suoraan oma asia olekaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti