maanantai 24. lokakuuta 2016

Onnea etsimässä

Nuija päivä oli siinä mielessä, että voimavaroja ei ollut oikein paljon mihinkään. Pää oli sentään kirkas, mutta koko päivän makoilu tylsää. Huomenna on päästävä liikkeelle.

Aamulla katsoin peräjälkeen pari haastattelua. Ensimmäisessä puhuttiin yhteisvastuusta ja toisessa fitnessistä kilpaurheiluna. Yhteisvastuuhaastattelussa Marttojen edustaja toi esille mahdollisuuksia osallistua kolmannen sektorin  toimintaan. Näitä löytyi yllättävänkin paljon erilaisten järjestöjen kautta. Oikeastaan näistä olisi halunnut tietää enemmänkin. Uskon, että vapaaehtoistoimintaan liittyy paljon onnellisuutta, yhdessä auttavat ihmiset ovat onnellisia. Oikeastaan se on fakta. Tutkimuksissa on todettu, että auttaminen on onnellisuutta lisäävä tekijä.

Fitness-urheilusta kertova haastattelu oli ilmapiiriltään olennaisesti erilainen. Fitness-urheilussa pyritään muokkaamaan keho äärimmäisen lihaksikkaaksi ja vähärasvaiseksi pitkien diettien ja treenikuurien avulla. Laji on luonteeltaan äärimmäisen itsekeskeinen. Peilin edessä on jatkuvasti arvioitavana ja sen edessä ei tunnetusti ole armoa. Lajissa tuskin koskaan kukaan on tyytyväinen itseensä ja hyväksyntää ihminen juuri tarvitsisi. Kova treeni voi sekoittaa hormonitasapainon pahasti ja monen terveys on romahtanut pahasti. En usko tämän elämäntyylin johtavan kovin syvään onnellisuuteen tai ainakin kohtuullisuus olisi syytä säilyttää mukana.

Fitness-elämäntapa on sen sijaan aivan toinen asia. Siinä pyritään hyvinvointiin terveiden elämäntaapojen ja tehokkaan treeniin avulla ilman kilpailullisia tavoitteita. Nälässäoleminen ja peilailu jäävät vähemmälle.
---
Tiedätkö, mikä on KonMari? Kuulin sanan ensimmäistä kertaa tänään.  Kodin järjestäminen ja kulutuskriittisyys tuottavat onnen ja mielenrauhan tämän ajattelutavan mukaan. Minulta moinen ilmiö on mennyt aivan ohi. Suomessa kirjoja on myyty 50 000. Kerrottiin, että KonMari on noussut jopa kultin asemaan USA:ssa. Siinäkö se: homo religiosus, kuten fitness-urheilussakin?  Ilmiöön pitää varmasti syventyä vähän tarkemmin, jotta voisi enemmän sanoa. Luopuminen ja yksinkertaisuus, jopa köyhyys onnen tuojina ovat sinänsä mielenkiintoisia elementtejä, mutteivät aivan uusia. Luostareissa kyseiset periaatteet ovat ohjanneet elämää halki vuosisatojen.
...
Halipulakin on nyt sitten tieteellisesti havaittava asia. Hermosysteemeissä on ns. C-hermosäikeet, jotka välittävät nimenomaisesti hidasta, miellyttävää kosketusta. Näillä on iso merkitys sekä psyykkiselle että fyysiselle hyvinvoinnille. Kyse ei kuitenkaan ole eroottisesta kosketuksesta, koska se toimii eri aivoalueilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti