lauantai 29. lokakuuta 2016

Arvostettu poliitikko

Aamulla mennessäni asioimaan huomasin olevani komeassa nelipyöräliirrossa nelivetohiacella. Sellaista ei ole usein tapahtunut. Muutamaa tuntia aiemmin tulin lentokentältä, jolloin ei ollut vielä minkäänlaista viitettä liukkaudesta. Toki liukkaus meni pois äkkiä, mutta taas talvi taisi yllättää autoilijat. Ensi viikolla talvi tuleekin oikein tosi voimalla, mikäli ennusteisiin on luottamista.
---
Timo Soini esiintyi Ylen lauantaivieraana. Ministerikausi on muuttanut miestä. Häneen on tullut valtiomiesmäisyyttä ja kykyä nähdä ilmiöitä etäämpää.  Soinin poliittinen ura on vakuuttava, on hänestä henkilönä mitä mieltä tahansa.  Hän on kyvykäs ja arvoiltaan vahva poliitikko, joka on rakentanut merkittävän puolueen tyhjästä. Se on ainutlaatuinen saavutus Suomen historiassa.

Taaksepäin katsottuna Soini on ollut monessa asiassa valtavirtaa vastaan ja usein täsmälleen oikeassa. Nytkin olisi syytä kuunnella hyvin tarkkaan, mitä hän sanoo. Hyvän poliitikon yksi kriteeri on kyky nähdä isot kokonaisuudet oikein. Tässä Väyrynenkin on erinomainen. Toinen kriteeri on kyky kommunikoida ja luoda ympärilleen luottamusta. Tässä Väyrynen on toivoton toisin kuin Soini.

Soini on ohjannut puoluetta vastuullisesti ja estänyt sen radikalisoitumisen, vaikka maahanmuutto- ja EU-kriittisyys ovatkin olleet keskeisinä aiheina. Tätä historia tulee häntä aikanaan arvostamaan. Hän ei käsittääkseni ole narsisti (kuten suuret johtajat usein), joka haluaa itse olla kaikki. Hän sietää muiden esilläolon ja on valmistanut puoluetta Soinin jälkeiseen aikaan nostamalla esiin kyvykkäitä henkilöitä, kuten Jussi Niinistön. Puolueessa on muitakin ministeritason poliitikkoja ja siinä mielessä puolueen tulevaisuus näyttää hyvältä, "teuvohakkaraiset" ovat pienenä vähemmistönä.

Soinin ulkoinen olemus huolestuttaa varmasti monia. Ylimääräistä on kertynyt vyötärölle paljon ja se korreloi monien vakavien sairauksien kanssa. Työtä on tehty itseään säästämättä, mikä ei aina ole viisasta. Vaikka en kovin hyvin samaistu hänen johtamaan puolueeseen, myönnän kyllä arvostavani Soinia ihmisenä ja poliitikkona varsin paljon. Kovin montaa suomalaispoliitikkoa en sillä listalla aseta edelle, vaikka en ole sellaista listaa koskaan tehnyt. Se voisikin olla hauskaa itse kullekin. "Mieti viisi eniten arvostamaasi poliitikkoa Suomen lähihistoriassa"
---
Erittäin erikoista on se, että reilua viikkoa ennen vaaleja FBI avaa uuden tutkimuksen kerran jo tutkitusta asiasta toista ehdokasta vastaan. Melkoinen puukko selkään, joka voi ratkaista vaalin. Amerikassa pitäisi olla joku suuri voima, joka laittaisi kakarat järjestykseen hiekkalaatikolla. Meno on niin holtitonta, että pahaa tekee katsoa sivusta.
---
Vointi oli tänään enimmäkseen hyvä. Tavallista enemmän on tullut yskittyä, olen luullakseni saanut kylmää keuhkoihin syksyn viileissä tuulissa.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti