keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Maailma katsoo joukkomurhaa sivusta


Maailman katseet ovat kohdistuneet Aleppoon. Kansainvälinen yhteisö katsoo sivusta, miten Venäjä ja Syyria Soinin sanoin "murhaavat" ihmisiä. En olisi uskonut, että tämänkaltainen on mahdollista nykypäivänä.

Vaikea käsittää, että itänaapurimme on hirmuhallinto joka ilmekään värähtämättä pommittaa saarrettuja siviileijä. Orvot lapset juoksevat nallet kädessä piiloon yöllä ja twiittaavat kuolevansa. Nälkä ja janokin olisi, mutta avustuskuljetukset on tuhottu pommeilla ja tiesmillä. Pikkuniekku alkaa sotarikollisena olla asteikon yläpäässä. Sitäkö hän juuri on halunnut vai onko niin, että Aleppon pommittaminen vie huomion pois toisesta hirvittävästä rikoksesta nimeltään MH17? Verta on kovasti molemmissa käsissä.

Mitä me ajattelemme tuollaisesta naapurista? Voisiko joku osa Suomesta olla joskus vastaavassa tilanteessa?

Äitini oli lapsi sodan aikana. Neuvostoliiton pommikoneilla oli tapana etsiä läheistä sotilaslentokenttää ja lensivät hyvin matalalla. Hän muistelee, miten he pommikoneiden ilmaantuessa äitinsä johdolla juoksivat  maatilaltaan lähtimetsään piiloon. Lapsia lohdutettiin sanomalla, että ei "syssä pahaa tee."

Mitä syssä sitten tekee? Ahtisaarella on kokemusta näistä veljistä Balkanin sodan ajalta eikä käsitykset tunnu olevan kovin ruusuiset. Venäjä ei ollut neuvottelupöydässä kovin helppo tapaus. Sopiminen kun vaatii, että sopimuksia noudatetaan.  Ahtisaari kannustaa Suomea kääntymään lännen suuntaan poikkeuksellisen voimakkaasti. Käytännössä se tarkoittaa ainakin NATOa.

Ahtisaaren vanavedessä pää- ja ulkoministerikin ottivat harvinaisen selkeäsanaisen kannan Venäjää suuntaan. Yleensähän on oltu kovin varovaisia, mikä onkin ollut viisautta usein. Nyt ei kukaan vastuullinen voi olla hiljaa.
---
Oli sitten uninen päivä. Mittariin tuli 10 tuntia 57 minuuttia. Voi olla, että seuraava yö menee vähemmällä nukkumisella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti