torstai 13. lokakuuta 2016

Käry kävi keijukaiselle

Päivän urheiluuutinen oli se, että Norjan maastohiihdon supertähti Therese Johaug on jättänyt positiivisen doping-näytteen. Italialaisesta apteekista hankitusta huulirohtuman hoitoon tarkoitetusta huulirasvasta oli joutunut Clostebol-nimistä anabolista steroidia Johaugin elimistöön. Näyte otettiin 12 päivää huulirasva  Trofoderminin käytön jälkeen. Kyseistä ainetta ei myydä Norjassa, mutta Italian lain mukaan kiellettyjen aineiden pakkauksessa tulee lukea "doping." Lääkäri otti asiasta vastuun ja erosi välittömästi. Hiukan erikoistakin asiassa on.  Oliko lääkelaukusta tosiaan unohtunut kesäisille Alpeille lähdettäessä huulirasva ja miksi nyt piti turvautua vieraaseen tuotteeseen?

Näiden tietojen pohjalta kannattaa vielä laittaa jäitä hattuun. Tällä tietoa on kysymys hyvin lievästä doping-tapauksesta, Clostebol on anabolisista lievimpää ryhmää. Sekin on toki totta että sitä on käytetty doping-tarkoituksessa DDR:ssä menneinä vuosikymmeninä.  Mielestäni vuosien ammatinharjoittamiskielto tuollaisesta rikkomuksesta olisi täysin kohtuuton suhteessa yhteiskunnan muuhun rangaistuskäytäntöön.

Olennaista on nyt selvittää, että onko tässä asian koko kuva. Norjan hiihtomenestys ei perustu dopingiin, se on aivan selvää. Heillä on aivan erilaiset lahjakkuusmassat käytössään kuin muilla. Mutta olisi hyvin naivia väittää, etteikö Norjassakin näitä asioita tunnettaisi. Itse olen miettinyt norjalaisten vahvaa asemaa Kansainvälisessä hiihtoliitossa, koska on ollut viitteitä siitä, että heitä olisi suosittu tai suojeltu siellä.

Sekin olisi mielenkiintoista, jos Norjan menestys tulevalla kaudella olisi olennaisesti erilaista kuin aiemmin. Mielenkiinnolla seuraan asiaa jatkossakin. Paraikaa NRK:n ajankohtaisohjelmassa käydään kuumenevaa keskustelua aiheesta. Kultturiministeri on tiukkana hiihtoliitolle, jonka prosessit eivät näytä olevan kunnossa.
---
Kirkonkelloja soitettiin tänään Syyrian Aleppon uhrien muistoksi klo 17 ja näin tulee tapahtumaan myös lähipäivinä. Jotenkin veti vakavaksi kuunnella kellojen soittoa ja miettiä todellisuutta sodan jaloissa. Mietin, että kauanko kelloja pitäisi soittaa, jos yksi lyönti menisi yhdelle uhrille.
---
Vointi oli aivan kohtuullinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti