perjantai 2. lokakuuta 2015

Kuntoutusta ja naapurin murheita

Mukava päivä oli. Tuntuu siltä, että jotakin uutta ymmärrystä ja osallisuutta on ilmassa. En vielä oikein tiedä, mitä kaikkea siihen sisältyy, mutta mieli oli tänään pikemminkin keväinen kuin syksyinen. Knausgårdia olen nauttinut kohtuullisissa määrin. Sillä lienee oma vaikutuksensa mielialaan. Hänen tekstinsä innostaa kirjoittamaan ja toisaalta on niin loistavaa, että tajuaa omat rajansa aika äkkiä. Hän kuvaa omaa mielenmaailmansa kehittymistä nuoruusiässä niin rehellisen realistisesti, että sieltä löytää oman elämänsä sanoittamattomia mustia ja valkoisia nurkkia runsain määrin. Omalla vastuulla kukin Knausgårdiin tarttukoon. En uskalla suositella.  

Pientä piristymistä fyyisessä voinnissa on nähty. Sytostaattien jälkeinen kuntokuuri on alkanut, hyvin varovasti toki. Tarkoituksena on saada kuntoa huomattavasti ylöspäin, vaikka penkkipunnerrunennätyksistä ja maratoneista taitaa olla turha haaveilla. Vaellus patikoiden tai maastopyörällä ensi kesänä voisi olla mahdollisuuksien rajoissa kaiken napsahtaessa kohdilleen. Vaarana on liika innostuminen ja itsensä rasittaminen, jolloin kunto menee entistä huonommaksi.

Venyttely on tuntunut erityisen hyvältä. Pientä lihaskuntoharjoittelua on myös aloiteltu. Lihasmassa on liikkumattomuudesta johtuen pienentynyt tosi paljon, joten työtä riittää. Aerobista on kokeiltu muutaman kymmenen minuutin kuntopyörälenkeillä. Vinkkinä kiinnostuneille, että venyttely- ja lihaskuntoharjoitteluun löytyy valmiita sovelluksia ainakin Android-maailmassa.
---
Mielenkiinnolla olen seurannut Norjan yhteiskunnallista keskustelua. Tänään julkaistiin sikäläinen puolustuspoliittinen selonteko, jossa katsotaan tulevaisuuteen. Venäjän uhka on Norjassa otettu erittäin vakavasti.

Norjassa puolustuskapasiteetti halutaan tietenkin käyttää mahdollisimman tehokkaasti myös uudessa tilanteessa. Tämä johtaa väistämättä rakenneuudistuksiin. Toistakymmentä varuskuntaa tyhjennetään ja ihmisiä on vaarana jäädä vaille työtä. Kovasti kuulostaa tutulta. Suomessa samankaltaisia asioita tehtiin pari vuotta sitten. Ei rahaa ole loputtomasti edes maailman rikkaimmassa maassa, mikä on hyvä muistaa kun täällä takkuamme omien asioidemme kanssa. Resursseista on aina niukkuutta ja oppositio kitisee. Eikä Naton selän taakse pääse kokonaan piiloon. Natosuhdekin voi äkkiä muuttua varsinkin isomman kahinan sattuessa kohdalle, jolloin täytyy olla valmis itse ottamaan vastuu omasta puolustuksesta. Nato myös vaatii paljon jäseniltään, mikä sekin kannattaa muistaa. Täytyy olla valmis solidaarisuuteen muita liittolaisia kohtaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti