maanantai 12. lokakuuta 2015

Mannerheimintiellä yllättäen

Aamulla heräsin aivan solmussa. Pää oli tokkurassa ja joka paikkaa vaivasi heikkous ja särky. Määrätietoisten lähimmäisten seurauksena olin kuin Lemminkäinen, jonka äiti  kokosi hänet pienistä palasista ja sai puhallettua tähän elon hengen (meniköhän se aivan noin). Annettiin ravintoa, lääkettä, ja kahvia. Eri vaiheiden kautta edettiin niin, että kirjoitan tätä tekstiä hotellissa Mannerheimintiellä synnyinkaupungissani. Eli matkaan päästiin ja perille selvittiin ilman suurempia vastoinkäymisiä. Vointi on nyt illalla kohtuullisen hyvä. Venymistä on tapahtunut.
...
Merkel alkaa olla vaikeuksissa omiensa parissa. Parissa viikossa saksalaisten asenne pakolaisia kohtaan on muuttunut jyrkästi. Kansa alkaa olla sillä kannalla, että tulijoita on nyt tarpeeksi. Toivottavasti Merkelin vahva asema säilyy, sillä hän on tämän hetken Euroopassa keskeinen kokoava voima. Hänen kaatumisensa olisi valtava katastrofi.

Suomessa irakilaiset turvapaikan hakijat ovat osoittaneet mieltään, koska suomalaiset pitävät Irakia ainakin tietyiltä osin turvallisena maana, josta ei tarvitse turvapaikkaa lähteä hakemaan. Tarkennukset näistä alueista tulevat lähipäivinä. Kantasuomalaisista tuskin tuntuu hyvältä, että täällä osoitetaan mieltä ikäänkuin suomalaisviranomaisilla ei olisi toimivaltaa omassa maassa. Monen mielestä mielenosoittajat saisi lähettää kotiinsa saman tien tai ainakin rähinöitsijät.

Suomen kannalta tilanne on hankala, koska se on liiankin suosittu paikka hakea turvapaikkaa. Joinakin viikkoina Suomi on Saksan ja Ruotsin jälkeen ollut kolmanneksi suosituin maa. Pitää muistaa, että Ruotsin väkiluku on kaksinkertainen ja Saksan viisitoistakertainen. Kantokyky kertakaikkiaan loppuu jossakin vaiheessa..

Tänään esitettiin kuvia, joissa pakolaiset olivat mukana haravointitalkoissa. Se näytti hyvältä. Ulkomaalaiset saivat tekemistä, suomalaiset apua arkeen. Voisiko turvapaikanhakijoita jopa velvoittaa talkootyöhön? Se voisi erottaa jyviä akanoista oikealla tavalla. Joka turvaa tarvitsee, jaksaa varmasti haravaakin heiluttaa. Kielen opettelu jo varhaisvaiheessa kuuluu myös asiaan. Kielemme on haasteellinen, mutta selviytymisen keskeinen edellytys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti