torstai 22. lokakuuta 2015

Luovuus edellä

Uni tuli illalla noin klo 22.00. Heräsin kaukosäädin kädessäni klo 3.46. Hyvin oli otteessa. Tämä taipumus on seurausta ajalta, jolloin oli selkävaivoja. Tuolloin oli tärkeä olla liikkumatta, kun löysi kivuttoman asennon Silloin oppi nukkumaan niin paikallaan, että saattoi herätä kahvikuppi tukevasti kädessä.

Tapasin tänään lapsuudenkaverin, joka on nykyään taksiyrittäjänä. Vietimme hetken aikaa yhdessä nykyaikaista taksikalustoa ihaillen. Kerrassan upea pirssi, kyllä sellaisella kelpaa ajella ja kyydissä olla. Stereoissa oli niin paljon jytyä, että luut taisivat murtua. Joka tapauksessa mielenkiintoinen työpaikka. Taksikuskeilla on nykyajan ammattikunnista kenties parhaat  tarinat ja niistä sain hetken nautiskella.
---
Maxim Tarasov oli aikanaan Neuvostoliiton punakoneen kehittäjä. Tuo ilmiö oli kaiketi kylmän sodan parhaimpia asioita. Urheilu ja varsinkin jääkiekko olivat mitä parasta sosialistisen  systeemin mainosta. Tarasovissa oli jotakin nykyvalmentajille esimerkillistä. Hän näki sinänsä primitiivisen yksinkertaisessa pelissä monia luovia ulottuvuuksia, ja kehitti uskomattoman hienon pelitavan. Hän kysyi neuvoja shakinpelaajilta ja kävi seuraamassa teatteria.

Docventuressa esitettiin punakonedokumentti, josta olen kirjoittanut jo aiemmin. Kelpasi toki katsoa toisenkin kerran. Kylmää sotaa emme tarvitse, mutta luovaa ajattelua ja kovaa työtä tuskin koskaan on liikaa. Siinäkö olisi tie nousuun myös pysähtyneessä nyky-Suomessa? Vielä pitää tarkentaa, että Tihonovin sairasta systeemiä en tässä ollenkaan ihaile. Hän sai valmiin joukkueen, josta prässäsi kaiken irti. Tarasovin ja pelaajien luovuus oli kaiken ydin. "Fetisov-Kasatonov-Krutov-Makarov-Larionov ja MAALI."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti