lauantai 3. lokakuuta 2015

Mitä raha on?


Dokventuresin suuri ystävä en ole koskaan ollut. Liian rasvainen meininki. Markkinataloudesta käyty keskustelu oli kuitenkin mielestäni oikein laadukas ja kiinnostava. Professori, taloustieteilijä Mika Pantzar on viime aikoina ollut usein esillä asiantuntijana eri keskusteluissa. Niin nytkin. Hän on aika radikaalin markkinatalouden kannattaja, mutta riittävän selkeäsanainen ja inspiroiva ollaksen hyvä keskustelija.

Hän korostaa markkinatalouden itseohjautuvuutta, ilmiötä mitä meidän ajassamme digitalisaatio korostaa. Esimerkkeinä tästä ovat uudet palveut, kuten Über ja Bitcoin. Monet asiat, kuten rahan olemus tulevat uuden pohdinnan alaiseksi. Mitä raha oikeastaan on?  Yksi uusi ilmiö on kryptovaluutat, jossa raha ei ole riippuvainen keskupankista, vaan on hajautettu tietoverkkoihin. Niin sanottuja värikkäitä kolikoita syntyy, jossa tiettyä rahaa voi käyttää vain tiettyyn tarkoitukseen. Tämä puolestaan synnyttää erillismarkkinoita markkinatalouden rinnalle. Aika korkealentoista, mutta joissakin asioissa jo täyttä totta.

Sitäkin on hauska pohtia, miten maailmassa on paljon enemmän velkaa kuin rahaa. Vaikea asia tajuttavaksi. Kuulostaa pyramidihuijaukselta, jossa mukaantulijat maksavat hajautetusti ylempänä olevien rikastumisen.

Kaikkiaan markkinataloutta on vaikea täysin tuomita. Maailman köyhyys on puolittunut vuodesta 1990 lähtien.
---
Väsypäivien luetteloon meni tämäkin päivä. En tiedä, missä vaiheessa asiasta pitäisi huolestua. Voi olla, että yksi syy on lisätty liikunta. Tällä viikolla olen liikkunut aiempaa enemmän. Toisaalta suoritustaso on jo viikon tekemisellä parantunut, ainostaan tuo mokoman väsy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti