keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Eduskuntakeskustelua ja nettihurmosta

Jotenkin  taas päädyin kuuntelemaan eduskunnan keskustelua. SDP:n puheenvuoro tuli Timo Harakan suulla. Olikin melkoinen pohjanoteeraus, hirveimpiä tyhmän populismin ilmentymiä, mitä olen koskaan kuullut. Tyylilaji oli sopimaton ja sisältö tyhjä. Kaikkea liikkuvaa ammuttiin, mutta mitä oli antaa tilalle, eipä paljoa. Harakoille meni. Lisäksi paljastui, että Harakka ei ollut lukenut moittimaansa Sipilän tekstiä loppuun saakka. Rinne, Lindtman, Heinäluoma ja Gustafson olivat melkeinpä yhtä heikkoja omissa sähinöissään. Synkkä on SDP:n tulevaisuus, jos tässä on se, mitä se pystyy esittämään.  Eipä vasemmistoliitonkaan puheenvuoroa  työajan lyhentämisestä samalla palkalla voi mitenkään käsittää tässä tilanteessa.

Oppositiosta kristillisdemokraatit ja RKP esittivät kritiikkinsä pääasiassa rakentavassa hengessä. Nyt tarvitaan juuri yhteistyöasennetta, ei repivää populismia. Erikseen täytyy vilpittömästi mainita se, että Arhinmäki esitti asiallisen puheenvuoron valtionyhtiöiden myymisestä. Päivi Räsänen painotti asiallisesti harmaan talouden torjuntaa. Siihen sijoitetut miljoonat tulevat moninkertaisina takaisin.

---
Olen ollut viime aikoina riemastunut  parista nykyään varsin arkisesta asiasta, internetistä ja televisiosta.  Olen syvällisemmin ymmärtänyt, miten mullistava merkitys näillä on demokratian, tasa-arvon ja ihmisten välisten suhteiden kannalta.

Valtaosa maailman yhteiskunnista on tavalla tai toisella luokkayhteiskuntia. Ihmiset elää porskuttavat hyvin eri lähtökohdista. Varallisuus on usein määrittelevä tekijä, samoin koulutus tai sosiaaliluokka yleensä. Lisäksi monissa yhteiskunnissa on hankalia valtarakenteita, jossa tiedonkulkua ja ilmaisuvapautta rajoitetaan tarkoituksellisesti vallanpitajien toimesta eri tavoin.

Netti mahdollistaa tasa-arvoisuutta monella tavalla. Yksi on alueellinen tasa-arvo. Maaseudullakin, tuolla jossakin, pystytään seuraamaan aikaa vähintään yhtä hyvin kuin Manhattanilla tai Lontoossa. Tämähän olisi ollut täysin käsittämätöntä muutama vuosikymmen sitten, jolloin tieto tuli lähinnä vanhoista koulukirjoista ja sanomalehdistä. Nyt saa vaikka koko päivän lukea sanomalehtiä ja muuta mediaa aivan ilmaiseksi ja millä kielellä tahansa.

Muutos pätee myös työntekoon. Asuminen ja työnteko eivät etätyön myötä enää liity toisiinsa kuten aiemmin. Monet tehtävät pystytään hoitamaan paikkakunnasta riippumatta. Voi toki olla, että digitalisaatioon on asetettu liiankin suuria odotuksia, mutta monelle bloggaaminen on leipätyö. Mainokset menevät kaupan.

Monien palveluiden kohdalla netti on tuonut mullistuksen. Monet viranomaispalvelut pystytään hoitamaan kotoa käsin. Esimerkkinä tästä ovat KELA:n palvelut. Vähemmän tarvitsee luukulla notkua, kun asiat hoituvat netin ja puhelun avulla. Passinkin pystyy uusimaan netin kautta. Pankkiin ei ole ollut asiaa moneen vuoteen. Nettikaupat palvelevat ympäri vuorokauden. Tavaraa saa helposti vaikka maailman ääristä asti. Ruokakauppa on vielä kehittelyvaiheessa. Sitä on vielä vaikea saada kannattamaan, mutta eiköhän siihenkin konseptit löydy.

Netti on tuonut monet digitaaliset palvelut ilmaiseksi kansalaisten ulottuville. Rahastaminen on melko vähäistä, muutamalla eurolla voi saada laajojakin sisältöjä, kuten sanakirjoja ja äänitteitä. Laite- ja käyttökustannukset ovat lähes olemattomia.

Oma asiansa on some. Eräs kuuluisa ohjelma on tuonut ihmisten välisen yhteyden aivan uudelle tasolle. Ihmiset liittyvät yhteen ja saavat aikaan vallankumouksia. Ystävyyden käsite on suorastaan muuttunut.Nyt sekään ei ole ajasta ja paikasta riippuvaista kuten aiemmin. Nyt voidaan seurata vaikkapa lapsuuden ystävien elämää, jotka nykyään elävät toisella puolella maailmaa. Kuvapuheiluilla voidaan pitää yhteyttä kavereihin tai järjestää kokouksia ulkomaita myöden.

Yhden asian otan vielä esille tässä poikkeuksellisessa nettihurmiossani. Varmasti tulee joskus valaistua varjopuoltakin. Aktiivisen kansalaisuuden kannalta muutos on merkittävä. Mediaa on pidetty vallan vahtikoirana. Netti tehostaa tätä ilmiötä. Tekemiset ja tekemättömyydet tulevat näkyville. Itsekin saan tässä osallistua eduskunnan istuntoon ja kommentoida ajatuksia jopa näin julkisesti. Aikaisemmin tämäkään ei olisi ollut mahdollista.
---
Vointi on ollut puolihyvä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti