lauantai 31. lokakuuta 2015

Työkokeilun antia

Jännittävä viikko takana. Neljänä päivänä pääsi kokeilemaan työntekoa, mikä jäi mieleen voimaannuttavana ja piristävänä kokemuksena.

Mukavista oppilaista jo eilen mainitsinkin. Tuntuma ei opettamiseen ollut aivan paras, vaikka intoa riitti. Aineenopettajan työn etuja normaalisti on se, että työtoverit eli opiskelijat ovat tuttuja usein jo parin vuoden ajalta. Tämä on valtava etu. Silloin tietää pikkuisen arvioida paljonko kenenkin kustannuksella uskaltaa leikkiä lasketella. Välillä toki tulee virheitä, mutta niinpä se meinaa ihmisten välillä silloin tällöin käydä muutenkin. Nyt joutui hyppäämään tuikituntemattomien suurten ryhmien kanssa samaan kehään, mikä toi oman mukavankin haasteensa. Siihen nähden työkokeilu meni aivan sujuvasti.

Isosti etuoikeutetussa olen saanut olla. Opettamissani aineissa saa olla asian ytimissä. Psykologiassa ihminen materiaalisena kulkee tutkimuskohteena koko ajan mukana. Oppikirjan teoriat ovat tässä ja nyt havainnoitavissa, mikä on mukavaa. Aivojen toiminta tarjoaa hyvän pohjan ymmärtää ihmisen toimintaa.

Uskonnossa ihmisolemuksen tuntemuksessa mennään vielä pykälän syvemmälle. Yhteisöllinen ja spirituaalinen lähestymiskulma tulee vahvasti mukaan. Ihminen on enemmän kuin kehittynyt höyrykone tai tiedonkäsittelylaite.

Yksilöllisestä näkökulmasta katsottuna jokainen ihminen tietänee olevansa väliaikainen olento, mikä määrittää elämää suuresti.  Väliaikaisuuden kestäminen ei ole helppoa, mutta sen kanssa on pärjättävä. Tämän ajatuksen kanssa kuljetaan erilaisiin touhuihin ja toimiin - yksin ja yhdessä. Ihmisellä on samalla kiinnostus pohtia oikean ja väärän olemusta sekä omaa merkitystä maailmassa. Näissä ehkä vähän syvissäkin vesissä yksilöt pyrkivät rakentamaan omaa polkuaan oman ajattelunsa pohjalta ja myös sen perusteella, miten muut ovat asiat eri aikakausina eri perinteiden kautta mieltäneet.

Näissä raameissa kollegani tekevät töitä. Tunnustan toki esittäväni tässä omia ajatuksia aika yleistävästi. Muut puhukoot omasta puolestaan. Aina sitä ei työksi ole edes osannut sanoa. Pikemminkin kokee olevansa tutkimusmatkalla jossakin kaukaisella kiehtovalla territoriolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti