torstai 29. lokakuuta 2015

Alkaa helpottaa...

Jatkona eiliseen, että unta tulikin nautittua 11 tuntia. Paljon tavallista enemmän. Hyttynen oli mummolassa, mikä saattoi vaikuttaa asiaan.  Ruokahalu on lisääntynyt, suorastaan moninkertaistunut. En tiedä liittyykö kylmenevään säähän. Yöllä oli ollut kahdeksan astetta pakkasta. Eräs päihdekuntoutuja sanoi viisaasti tänään telkkarissa, että tämän päivän valintoihin voi vaikuttaa, ei huomisiin. Kävin äsken suklaakaapilla ja ajattelin juuri toisin päin: Huomenna aloitan suklaalakon, tänään voin vielä nauttia palan Tobleronea. Mutta tämä olkoon julistuksena ja lupauksena. Nyt en syö makoisia vähään aikaan. Halloweenkaan ei ole herkuttelun aihe.

Toisaalta voimat ovat edelleen parantuneet. Tuskin se kuitenkaan herkuttelusta johtuu. Parin viikon yksinhuoltajahuki tuli päätökseen. Onneksi olo koheni tuona aikana. Alku oli aika pelottava, kun vointi oli lievästi ilmaistuna ohut. Ehkä olo koheni senkin takia, että oli vaan pakko pysyä kasassa ja pitää arki edes jotenkin koossa. Mielenkiintoista seurata, mihin suuntaan voimat nyt menevät.
---
Tällä viikolla pääsen pitämään neljä kaksoistuntia. Pari on jo pidetty. Täytyy sanoa, että opiskelijat ovat todella mukavia ja yhteistyö sujuu tosi luontevasti. Fiksuja nämä nykynuoret. Ja aiheet ovat mielenkiintoisia. Eilen kävimme läpi oikeudenmukaisuuden käsitettä ongelmakeskeisesti pohtien kotitöiden jakautumista. Kenen kuuluu viisihenkisessä perheessä tehdä mitäkin ja kuinka paljon? Kyselyn lopputuloksesta olin yllättynyt. Opiskelijat olivat mielestäni aika konservatiivisia ja perinteisiä ajatuksia tukevia. Lukiolaiset sälyttivät perheen yhteisistä tehtävistä 39 % äidille, 19 % isälle ja  19 % perheen abiturientille. Rippikouluikäiselle annettiin 15 % ja ykkösluokkalaisille 8 %.

Käytännössä äidin päiväpanos olisi tämän laskelman mukaan yksi tunti ja isän puoli tuntia päivässä. Voi toki olla, että tämä heijastaa perheiden todellisuutta. Silti olisin odottanut nuorten jakavan tehtävät enemmän tasan ja kuormittavan perheenäitiä vähemmän, koska kyse oli nimenomaan oikeudenmukaisuudesta. Kyselyssä oli mukana noin 30 opiskelijaa, joista lievä enemmistö oli tyttöjä.

Ensi yönä täytyy tehdä valintoja. Republikaanien vaalitaistelu on tavattoman mielenkiintoisessa vaiheessa. Ensimmäistä kertaa kiinteistömoguli Donald Trump on pudonnut kärjestä. Tilalle on tullut toinen politiikan ulkopuolelta noussut, tummaihoinen eläkkeelle jäänyt kirurgi Ben Carson. Hän on aatemaailmaltaan umpi....olisiko...oikeistolainen. Hän puolustaa käsiaseita ja vastustaa aborttia jne. Trump tuo keskusteluihin vauhtia ja viihdettä. Siksi tekisi mieli yöllä nousta katsomaan. Mutta raha ratkaisee onneksi. CNBC:lle saisi ilmaisen katselukuukauden ottamalla vuoden tilauksen hintaan 299 taalaa. Niin hyvää viihdettä se ei ole. Aamulla löytyy varmasti jo kolmen minuutin koosteet kaksituntisen debatin huippuhetkistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti