sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Uutta viikkoa aloittaen

Olen välttänyt maksukavavia, mitä urheiluun tulee. Tulin kuitenkin hankkineeksi formulat ja jääkiekon kuukaudeksi. Tarjous sai taipumaan. Tänään sitten oli tarjolla formuloita. Hyvissä ajoin valmistauduin tapahtumaan, mutta varttia ennen kisaa nukahdin. Heräsin, kun 10 kierrosta oli jäljellä. Loppuaika seurattiin suomalaisten näennäistä taistelua nelospaikasta ja kenties enemmästäkin, paikasta punaisen orin rattiin. Bottasille meni tämä erä. Kiva oli, että Rosberg voitti. Piristi sarjaa kummasti, kun voittaja vaihtui ja vielä ajamalla ilman ylimääräisiä kommervenkkejä.
---
Waltteri Torikka. Painetaan nimi mieleen. Hän voitti huikean Tähdet, Tähdet -kilpailun, jossa jo ansiotuneet artistit kilpailivat keskenään. Tosin kyseinen oopperalaulaja nousi täydestä tuntemattomuudesta.  Hurjan vahva karisma ja valtava ääni tuskin jättivät ketään kylmäksi. Aluksi kömpelö oopperanörtti heittäytyi mukaan peliin ja oppi hallitsemaan eri genrejä hienosti. Valtava kasvukertomus heijastaa mielestäni aikaamme. Waltteri Torikka on viihdemaailman Juha Sipilä. Suomeen halutaan nyt jotakin uutta, halutaan antaa mahdollisuus muutokselle ja uudelle nousulle.
---
Äskeistä kirjoittaessani tuli mieleen hallituksesta pudonneet Vihreät, Vasemmistoliitto ja SDP. Kaikki korostivat sitä, miten nyt oli valitettavasti valittu konservatiivinen linja Sipilän johdolla. En oikein käsittänyt kommentteja, jos konservatiivilla tarkoitetaan uudistusten vastustajaa. Edellä mainitut kolme puoluetta blokkasivat lähes kaikki uudistukset viime hallituksessa tehden hallituksen lähes toimintakyvyttömäksi. Sehän on nimenomaan konservatiivisuutta ja vanhaan turvautumista.
Toki liberalismi on moniulotteinen käsite ja vaatisi laajemman käsittelyn, kuin tässä on mahdollista. Suomessa ei ole enää varsinaista liberalistista puoluetta, koska ei ole tarvetta. Kaikki puolueet kannattavat liberaalin demokratian lähtökohtia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että valtio on kansalaisten puolella ja puuttuu yksilön elämään mahdollisimman vähän.
---
Ensi viikko on mielenkiintoinen, koska silloin nähdään, mitä perussuomalaisten hallitustaival oikeasti tuo mukanaan. Talouden tasapainottaminen on tietenkin ykkösasia. Tuleeko rajuja muutoksia Suomen EU-politiikkaan? Ero Eurosta? En millään usko tässä vaiheessa, vaikka Kreikalle kriittisiä oltaisinkiin. Nato-jäsenyyshakemusta tuskin lähetetään. Siihen poliittinen tilanne on liian vaikea, vaikka halua olisikin. Eniten jännittää maahanmuuttokysymys. Miten sillä sektorilla saadaan aikaiseksi asiallista keskustelua? Maahanmuuton mahdollisista ongelmista on tietenkin voitava keskustella, sanavapaushan on perusarvo. Miten se voisi tapahtua lyömättä, leimaamatta ja löperöimättä? Arvelisin Soinin esiintyvän asiassa aika maltillisesti.

Ruotsin maahanmuuttokeskustelut hirvittävät välillä, kun puhutaan pakolaisista. Siellä on valtava halu auttaa, mutta pystytäänkö into kanavoimaan järkevästi? 2013 15,9 % ruotsalaisista on syntynyt ruotsin ulkopuolella. Neljässä vuodessa on odotettavissa 300 000 turvapaikanhakijaa lisää. Mistä näille ihmisille saadaan asuntoja ja työtä?

Ruotsissa vain 3 % ilmoittaa vastustavansa ulkomaalaisia naapurustoonsa. Toisaalta on hyvin eriarvoisia asuma-alueita. Ainakin Tukholman ja Malmön seuduilla on alueita, joista ruotsalaiset ovat muuttaneet pois, sitten suomalaiset, sitten turkkilaiset. Jäljelle ovat jääneet afrikkalaiset.

Mikä on Suomen suhtautuminen pakolaisiin ja maahanmuuttajiin? Kansainvälisyyttä Suomelta ei ainakaan voi viedä, siitä meillä on jo niin paljon kertynyt jopa vuosisatojen perspektiivissä.
---
Vointi vahvistuu pikkuhiljaa, ei isompia ongelmia tänään. Onnea vielä kaikille äideille! Äidin virka on maailman viroista tärkein!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti