sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Maitosota

Paljon tuli oltua ylhäällä tänään. Aina kiva, kun saa jotain rästihommaa hoidettua.

Ruoka on kansaa kiinnostava asia, johon suhtaudutaan melkoisella intohimolla. Tyypillistä on se, että yksi asia kerrallaan on tikun nokassa. Aiheina ovat olleet vitamiinit, suolat, rasvat, proteiinit ja hiilihydraatit.

Nyt on aloitettu maitosota. Muistan saman keskustelun jo 1980-luvulta tietyistä piireistä, mutta nyt asia on uudelleen esillä. Jotkut väittävät prosessoidun maidon aiheuttavan sairauksia diabeteksestä syöpään. Ehkä tämä johtaa siihen, että maidon myynti vähentyy joksikin aikaa, kun trenditietoiset siirtyvät juomaan vettä.

Voihan väitteissä perää ollakin, ainakin joidenkin kohdalla, ja onhan täysin totta, että lehmänmaito on tullut vasta aika hiljattain ihmisravinnoksi. Suomalaiset sietävät maitoa aika hyvin, mutta opiskelijat kertovat kiinalaisista kollegoistaan, joille maito sopii havaintojen perusteella varsin huonosti. Usein maidon käyttämistä perustellaan luuston hoidon kannalta. Vain maidon kalsium takaa luun kovuuden. Näin siis väitetään.  Perheessä on yksi maidoton henkilö, jonka luun kovuus on mitattu normaaliksi. Itselläni puolestaan on tällä alueella ongelmia, mutta kyse on toki muustakin. Kalsiumin imeytyminen on täysin toinen juttu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti