keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Professorin lääkkeet

Tänään oli vähän hitaampi päivä. Ihmettelin elämää jokaisella henkäyksellä. Haikeana ja läsnäolevana. Kiitollisenakin.

Rakennemuutokset yhteiskunnassa puhuttavat. Asiallinen puhe on vaikeaa, mitä eduskuntasaliin tulee.r

Professori Vesa Puttonen puhuu siitä, että valtion rooli on mennyt liian pitkälle. -"Pitää palata taaksepäin" Puttosen mukaan hyvinvointivaltion ensimmäinen versio on sellainen, jossa heikko-osaisimmista pidetään huolta. Kakksoverisiossa kaikilla on ilmainen terveydenhuolto peruskoulusta yliopistoihin. Nykyisessä kolmosverisiossa valtio tukee yrityksiä ja maksaa opiskelusta.

Puttosen kommenteissa kirkastuu se, mitä oikein ei sanota suoraan näissä rakennemuutospuheissa. Yhteiskunnasta on tullut raskasjalkainen dinosaurus, jota kukaan ei pysty pitämään elossa ja  liikkeellä  koska se kasvaa koko ajan. Edessä on joko luhistuminen tai halkeaminen.  Sama kehitys on rikkaammissa länsinaapureissamme. Norjassa puoli maata alkaa olla samaa poliisipiiriä. Maailman rikkaimmalla maalla pitäisi olla varaa poliiseihin ja kaikkeen muuhunkin, mutta eipä ole.  Dinosaurus on liian suuri

Olisiko viisasta palata vaiheeseen kaksi, jossa ilmainen terveydenhuolto ja koulutus taataan ihmisille? Ainakin Puttonen tuntuu tätä toivovan. Mikä meitä auttaisi luopumaan joistakin saavutetuista eduista? Puttonen toivoo poliittista johtajuutta tyyliin paavolipposmainen henkilö, joka pystyisi olemaan irti etujärjestöistä. Toiseksi ihmisten pitäisi maksaa suoraan palveluista enemmän. Onhan se aivan totta, että varsinkin nettisukupolvi on oppinut saamaan kaiken ilmaiseksi. 

Puttosen keino on palvelujen heikentäminen syrjäseuduilta. Hänen mielestään jokaisella on oikeus asua missä haluaa, mutta kaikkialle ei voi odottaa samanlaisia palveluita. Lisäksi hän esittää, että jokaisen perheen tulisi ottaa vastuu omista vanhemmistaan. Mielenkiintoinen ajatus tai oikeastaan aika radikaali. Hyvinvointiyhteiskunnan yksi toimintaperiaate on perhesuhteiden löyhtyminen. Ei haluta klaaneja, joissa patriarkka päättää kaikesta. Halutaan, että yksilö on itsenäinen ja riippumaton. On nähty tämän olevan varsinkin naisten aseman kannalta tärkeää.

Ehkä olemme matkalla takaisin heimoyhteiskuntaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti