maanantai 2. joulukuuta 2013

Palaneen Kyröä

KP Kyrö haluaisi perua elinikäisen toimitsijakieltonsa, jonka sai 14 vuotta sitten Lahden MM-kisojen seurauksena. Nyt olisi laihojen vuosien jälkeen mahdollista saada menestysvalmentajat Kyrö & Kirvesniemi nostamaan suomalainen hiihto takaisin huipulle! Ehkei sentään.

Kyrö täyttää tämän kuun lopussa 50 vuotta ja 37 vuotiaana saatu kielto harjoittaa ammattiaan on yhä voimassa. Tuomio on tosi kova. Murhasta tuleva elinkautinen, on käsittääkseni pisimmillään noin 12 vuotta. Länsimaiseen rangaistuskäsitykseen kuuluu ajatus mahdollisuudesta sovittaa rangaistus ja aloittaa puhtaalta pöydältä. Sillä perusteella olisi varmasti aika miettiä Kyrön tuomion purkamista. Hänhän on rikkonut ensi sijaisesti urheilun sääntöjä vastaan ja sielläkään ei välttämättä urheilun senaikaista henkeä vastaan.  Rikkomukset lain edessä on jo sovitettu.

Ja toisaalta. Onko kukaan tuhonnut hiihtourheilun imagoa samalla tavalla järjestelmällisesti kuin Kyrö, tuskin. Tuomalla esiin tietoja, jotka hänellä on ollut käytössään, hän on ryvettänyt hiihtoliiton mainetta oikein perusteellisen kunnolla. Ja sitten taas toisaalta, eikö Kyrö puhunut dopingista pelkästään totta, mitä ehkä yksikään muu päätekijöistä ei ole tehnyt prosessin aikana. Eikö Kyrölle kuuluisi palkinto rehellisyydestä ja lupa palata ammattiinsa, hänhän on joutunut syntipukiksi yksin.

Siinä mielessä Kyrö syyllinen yksin olikin, että se oli juuri hän joka oli unohtanut huoltoasemalle lääkelaukun, jonka paljastaminen johti koko valhevyyhdin paljastumiseen. Ilman tuota mokaa moni asia olisi nyt toisin. Kirvesniemi ja Isometsä olisivat eduskunnassa ja Myllylä hallituksessa rikkaina miehinä.

Itse olen sitä mieltä, että kohtuullisuuden nimissä toimitsijakielto täytyy purkaa. Tässä puhutaan kuitenkin vain hiihtokilpailuista, ei sen vakavammasta asiasta. Mutta Suomen maajoukkueen lähellekään en häntä päästäisi. Menetetty maine leimaa kaikki toimijat, joiden kanssa hän on aktiivisesti tekemisissä. Tätä leimaa eivät nykyhiihtäjät ansaitse. Sponsorit karkaavat varmasti kauas pois, jos KP Kyrön nimi listoilla vilahtelee. Ja tiedämmehän, mitä hän ajattelee huippu-urheilusta ja sen keinovalikoimasta.  Mutta jos Norja tai Ruotsi tai Venäjä tai Moldova tarvitsee Kyrön valmentajakseen, niin hänelle kuuluu oikeus toimia ammatissaan.

Uninen päivä ollut ja voimia kulunut paljon erilaisiin pikkujuttuihin.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti