sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Hoosianna



1. adventtisunnuntaina kävimme Lakeuden Ristissä, jossa oli piispanmessu. Väkeä oli todella paljon, arviolta 1200. Auton joutui jättämään parkkitilan puutteesta johtuen todella kauas kirkosta. Kirkossakin sai olla eteisessä saarnaan asti, jolloin saarnaaja ,eli piispa, pyysi tiivistämään penkeillä. Sen seurauksena penkin päistä löytyi tilaa muutama paikka. Ninpä mekin pääsimme sisään ja paikka löytyi sattumalta kaupunginjohtajan vierestä, johon oli tilaa jäänyt.

Huvittavaa oli se, että virsikirjojen ollessa lopussa piti käyttää omaa virsikirjaa. Tässä tapauksessa se tarkoitti älypuhelinta. Sieltä virsikirja löytyi helposti kirkon sivuilta. Kännykkä kourassa veisaaminen onnistui aivan hyvin.

Täysi kirkko, kuoro sekä arkkitehtuuri olivat puhuttelevia asioita kaikki. Saarnaan sen sijaan olin pettynyt. Intohimo ja omakohtaisuus puuttuivat täysin. Retoriikka oli heikkoa, tasaista puhetta ilman taukoja, painotuksia, kevennyksiä tai heittoja seurakunnalle. Sisältö oli joutavaa enimmäkseen, ja seurakunnan kohtaaminen olematonta.

Jos kirkkoon saadaan nykyään 1200 ihmistä, heille täytyy tarjota laadukasta kirkon ydinsisältöä: syvällistä, koskettavaa, ymmärrettävää ja jännittävää puhetta armosta ja toivosta, uskosta ja rakkaudesta, synnistä ja iankaikkisesta elämästä. Piispan eväät olivat mielestäni heppoiset tällä kerralla. Sarasvuon kirkkosaarnaa pidin todella hyvänä näytteenä monenlaisesta osaamisesta. Ehkä hänen pitäisi vähän kouluttaa kirkonmiehiä puheenpitämisessä.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288625490349.html

Kirkkokokemus oli silti valoista ja kiva. Oma arvio kirkonmenoista:

Saarna 5
Liturgia 8
Musiikki 9
* urku- ja kuoromusiikki toimi mahtavasti ja onhan Hoosianna melkoinen kohokohta kun pauhua riittää.
Tunnelma 10
* 1200 ihmistä tekee tunnelmasta juhlavan ja lämpimän. Paljon oli eri ikäisiä. Ehtoollisella tosi runsas osanotto ja jako organisoitu hyvin.

PS. Kommenttilaatikko on tietenkin käytössä jos haluaa esittää ajatuksia!


klo 00.05. Päivitys. Lähetin piispalle melko kriittisen analyysin hänen saarnastaan. Nostin esille asioita, joita tässä blogissakin on ollut esillä.  Hän vastasi saman tien ystävällisesti ja totesi, että armon sanomaa oli hänen mielestään saarnassa, mutta sitä olisi voinut olla enemmänkin. Kiitokset piispalle asiani kuulemisesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti