maanantai 9. joulukuuta 2013

Hirvittävä vääryys

Iltapäivälehdessä oli ilmiöksi nostettu 8-vuotiaiden synttärin, joille ei ollut saapunut ainoatakaan vierasta vaikka 13-luokkakaveria oli kutsuttu mukaan. Äiti oli ladannut kuva Facebookiin, minkä jälkeen iltapäivälehti VG oli tehnyt siitä jutun. Sen jälkeen mm. ex-pääministeri oli kommentoinut asia. Jotenkin se oli sitten päätynyt kansainväliseen levitykseen ja päätynyt mm. Iltasanomien luetuimmaksi uutiseksi tai "uutiseksi".

Tässä on esimerkki median muuttumisesta. Uutisköyhänä päivänä melkein mikä tahansa voi olla kärkiotsikkona maailmalla. Huomenna tarjotaan uusia makupaloja.

On sympaattista, että ihmisille tarjotaan sellaisia uutisia, joihin voi samaistua. Minullakin tuli mieleen eräät 8-vuotissynttärit, joille kutsuttiin luokan yhdestätoista  pojasta kymmenen. Romanipoika jätettiin kutsumatta. Tottakai olin tosi vihainen, miten aikuiset voivat toimia noin julmasti ja taitamattomasti?

Maailmassa tapahtuu kaiken aikaa ikäviä asioita. Niiden edessä on täysin voimaton. Esimerkiksi Lähi-idän kriisit tulevat jatkumaan vuosikymmeniä, kenties vuosisatoja. Mitä niistä hyödyttää saada tietoa, kun niille ei mitään voi?  Tai toisin päin sanoen on kiva, että uutisvirran joukkoon mahtuu mukavasti pienen mittaluokan asioita, kuten tämä synttäriuutinen. Tiedot heikkenevästä taloudesta, toimimattomasta hallituksesta ja Sini Saarelan vankeudesta eivät riitä uutisiksi joka päivä. Tarvitaan asioita, jotka kohtaavat ihmisten kokemusmaailman.

Pakkaspäivä ollut ja lämpötila alimmillaan -22c. Onneksi huomiseksi tai viimeistään ylihuomiseksi lauhtuu kovasti. Vointi ollut vähän vaisu, mutta ihan ok.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti