sunnuntai 30. elokuuta 2015

Helsingistä Pekingiin - pari huomiota

Pekingin MM-kisat päättyivät. 32 vuotta sitten järjestettiin ensimmäiset MM-kisat Helsingissä. Pieni kurkistus tilastoihin kertoo, miten ajat ja aikakaudet  ovat muuttuneet.

Tulosvertailussa naisten lajeissa Peking voitti Helsingin 7-5. Miehissä lukemat olivat 14-8. Matkan varrella lajit ja välineet ovat hiukan muuttuneet, joten laskuissa on mukana vain vertailukelpoiset lajit. Suurin kehitys on tapahtunut pikamatkoilla. 1983 100 m voittoajalla ei pääsisi enää edes finaaliin. Kumma kyllä pituushypyssä ei ole tapahtunut samanlaista kehitystä. Carl Lewiksen tuloksella olisi vieläkin voittanut.

Mitalitilastoista löytyy mielenkiintoisia faktoja. Vuonna 1983 Saksa(t), Neuvostoliitto ja USA saivat yhteensä 77 mitalia ja nyt 30 mitalia.  Jamaika ja Kenia ottivat tuolloin yhteensä 3 mitalia. Nyt nuo kaksi rohmusivat 28 mitalia. Yleisurheilun maailma on muuttunut, lajina se on selvästi kansainvälistynyt.
---
SJK on saanut energiansa takaisin. Joukkue vaikutti olevan hyvässä tasapainossa. Sarjataulukko kertoo, että joukkue on tehnyt eniten maaleja ja päästänyt vähiten.  4-0 Maarianhaminasta oli komea tulos. Mestaruusjunakaan ei ole vielä täysin karannut, kaikki on vielä omissa käsissä.