tiistai 25. elokuuta 2015

Apua sille ken tarvitsee

Hankala päivä oli tänään. Olo oli voimaton ja vetelä. Mitään kipuja ei kuitenkaan onneksi ole ollut. Nyt saa pari viikkoa pitää taukoa ennen seuraavia myrkkyjä.
---
Pörssit ovat pudonneet kovasti viime päivinä, tänään viimeksi reilut 5 %. Tasausliikkeet ovat aina kuuluneet asiaan ja nyt on sellaisen aika hirmuisen nousupiikin jälkeen. Vieläkin on varaa mennä alaspäin, joten mikään yllätys alamäen jatkuminen ei olisi.
---
Kesästä taitaa kertoa jotakin se, että ensimmäisen kerran huomasin laajasti varoitettavan metsäpalovaarasta ja melkein eletään syyskuuta. Taas tulee monelle mieleen, että koulujen loma-aikaa voisi siirtää parilla viikolla eteenpäin lähemmäksi keskieurooppalaista aikaa.
---
1,5 mrd ihmistä asuu ns. konfliktialueella, siis alueella, jossa on välitön konflikti tai ainakin sen mahdollisuus. Toisin sanoen maapallon väestöstä joka viides elää hyvin turvattomissa olosuhteissa. Mieleen tulee ajatus siitä, kuinka huonoja olemmekaan toimimaan yhdessä. Onkohan yksikään maailman konflikteista välttämätön pienimmässäkään määrin. Jotenkin vain on päädytty tilanteeseen, jossa on napit vastakkain. Heikoimmat yleensä kärsivät eniten, jos ei heitä kukaan puolusta.

Suomeen odotetaan 15000 turvapaikanhakijaa tänä vuonna. Ajatus on haastava, koska tilaa on noin viidelletuhannelle vastaanottokeskuksissa. Tukijoiden joukossa on niitä, jotka todella ovat hädänalaisia. A-Studiossa esiintyi tänään irakilaismies, joka oli menettänyt sukulaisensa ja kotikyläkin oli Isisin vallassa. Minkäänlaista inhimillistä siedettävää tulevaisuutta ei ole entisessä maassa armeijoiden keskellä. Vaimon ja pienen lapsensa kanssa hän oli tullut Suomeen ja haaveili täällä työstä rakennusalalta. Totta kai Suomi haluaa tarjota auttavaa kättä tällaiselle perheelle. Sitten on onnenonkijoita, nuoria miehiä jotka tulevat naureskellen kädet taskussa onkimaan onnea.

Viisautta tarvitaan varsinkin valinnoissa, erityisesti hädän ja muun maahantulon tunnistamisessa ja erottamisessa. Suomen kuuluu kantaa oma vastuunsa pakolaiskriisin hoitamisesta. Suomi ei kuitenkaan saa olla houkutteleva maa onnenonkijoille.Viestithän näistä asioista kulkevat puskaradiossa tehokkaasti. Huonompikin lähtökohta kelpaa sille, kellä hätä on.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti