tiistai 3. maaliskuuta 2015

Verovapaata aurinkoa

Excelin ääressä meni tämä päivä. Numeroita on hyvä laittaa järjestykseen, helpottaa oloa. Vointi on ollut hyvä. Saa nähdä iskeekö pakkolepo lähiaikoina. Parin viikon lepo on nyt sytostaateista. Mielelläni otan vastaan, seitsemän kuuria on nyt takana.
---
Portugali ei verota suomalaisia eläkeläisiä. Maa ryhtyi houkuttelemaan vuonna 2009 eurooppalaisia eläkeläisiä laman seurauksena. Yksityisen työeläkkeen kohdalla on kymmenen vuoden verovapaus. Suomalaisilta virkamiehiltä homma pääsi jotenkin valumaan sormien lävitse.

Portugali ei ole mahdollisuudestaan huolimatta lähettänyt suomalaisten käyttämistä terveyspalveluista laskua. Algarvessa on paljon suomalaisia. Ovat vuokranneet asunnon ja auton ja elelevät mukavasti pelaamalla golfia. Suomen verokarhu on tuskissaan ja moittii veropakolaisuudesta. Miksi? En täysin ymmärrä. Minusta vaikka kaikki halukkaat eläkeläiset saisi lähettää etelän lämpöön. Taloudellisesti tämä tarkoittaisi sitä, etteivät he maksaisi kenties pienestä eläkkeestään veroa Suomeen mutteivät liioin kuluttaisi terveyspalveluita. Terveyskeskusjonoon tulisi tilaa. Epäilen, että Suomi ei jäisi tappiolle.

 Toki, jos Portugali alkaa laskuttaa Suomea ja mikäli kokonaisarvio vaihdosta on kovin tappiollista, olen valmis tarkistamaan kantoja. Ja periaatteessa verokilpailu ei tietenkään koskaan ole terve ilmiö. Espanjan tilanne onkin toisenlainen. Veroa maksetaan ja Espanja lähettää vuosittain miljoonalaskun Suomeen suomalaisten käyttämistä palveluista. Vuonna 2012 summa oli 7,3 miljoonaa.
---
Koulujen työntekijöitä on joutunut hälyttävän usein väkivallan kohteeksi. Opettajien ammattijärjestön puheenjohtajan mukaan " kyky hallita tunteitaan on heikentynyt...kotona ei ole opittu, miten hallitaan tunteita silloin kun oma tahto ei voita." Niinpä niin. Tästä voisi jatkaa pidempäänkin. Tuskin ainakaan arvokonservatiivisella puolella ilmiötä osataan suuremmin ihmetellä. Kuri ja sovitut rajat ovat tietenkin vain osa ratkaisua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti