keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Missä toivo?

Maailmalla jännitettiin Israelin vaalien tulosta. Vanha kettu Netanjahu kampesi itselleen voiton, mikä ei varmaankaan ollut ulkomailla kovin toivottu tulos. Netanjahu on edustanut kovan voiman politiikkaa. Välit Yhdysvaltoinhin ovat heikentyneet ja kahden valtion politiikan hylkääminen tarkoittaa käytännössä sitä, että palestiinalaiskysymyksessä tuskin edetään mihinkään suuntaan.

Suomettumista ja YYA-Suomea olen pohtinut paljon viime aikoina. Olen tullut miettineeksi 80-lukua,jolloin kaikki tuntui olevan mahdollista. Ehkä tuo aika jääkin historiankirjoituksessa onnellisimmaksi ajanjaksoksi pitkään aikaan. Elämä oli jollakin lailla paremmin hallinnassa. Maiden välillä oli rajat olivat selkeät eikä kaikki ollut niin kaoottista kuin nykyään. Itänaapuri oli tuolloin hyvin vihamielinen, mutta sen toiminta oli ennakoitavissa toisin kuin nykyään. Ulkopoliittista "suomettumista" pitäisin enimmäkseen aivan hyvänä asiana. Suomettuminen sisälsi asioiden tarkkaa harkintaa eikä kaikkea sopinut roiskia ulos suustaan. Se loi painetta poliittiselle taidolle suorastaan taiteelle. Ulkomaistenkin arvioiden mukaan Suomella on ollut poikkeuksellista herraonnea, kun laitetaan listalle Mannerheim-Paasikivi-Kekkonen ja Koivisto. Onkohan millään maalla ollut asettaa vastaavaa ykkösketjua "jäälle". Sisäpolitiikassa NL-kortin käyttämistä pitäisin puolestaan härskinä valtapelinä, jota olisi voinut esiintyä vähemmänkin.

Tällä hetkellä velkaannutaan 9000 euroa minuutissa. Näyttää toivottomalta. Riskirajoilla ollaan. Rakenteellisia uudistuksia ja työtä toistetaan. Paperi- ja teknologiateollisuuden romahdettua pohja on pudonnut pois.

Lepopäiväksi meni ilman suuria aikaansaannoksia.
---
Pakko vielä mainita huvittava esimerkki tasa-arvosta urheilun puolelta. Tenniksessä on jo pitkään maksettu turnauksista samat palkkiot miehille ja naisille. Wimbledonin naisten voittaja saa saman kuin miesten voittaja. Jalkapallossa Mestarien liigan voittaja saa naisten puolella 300 000 euroa ja miesten puolella 50 miljoonaa eli naisten potti on alle prosentti miesten potista.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti