keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

No to racism!

Ensimmäisen kerran törmäsin oikeaan rasismiin ja jouduin vähemmistön puolustajaksi. En tiennyt, miten suurta ajattelemattomuutta ja moukkamaisuutta voi tavata aikuisilta ihmisiltä.

Kysymys oli asunnonvuokraamistilanteeseen liittyvästä asuntoesittelystä. Naapurirapussa oleva rouva oli seurannut ikkunasta asuntoesittelyyn meneviä ihmisiä ja todennut esittelyyn osallistuvan ihonväriltään ei-enemmistöön kuuluvia ihmisiä. Tästä otettiin yhteys omistajaan ja tuliseen tapaan uhkailtiin listojen keräämisellä, poismuuttamisella ja ties millä, jos vuokrasuhde syntyisi. Henkilöllä ei ollut mitään aiempaa kontaktia esittelyyn osallistuviin ihmisiin. Mikä oli ainoana halvauksen perusteena? Ihonväri!

Perusperiaatteena pitäisi mielestäni aina olla se, että täytyy olla mahdollisuus näyttää millainen on ja mitä osaa. Ketään ei tuomita summissa. Kiekkoilija saa uudessa seurassa mahdollisuuden osoittaa tasonsa. Opiskelijalla on näytönpaikkoina vaikkapa yo-kirjoitukset ja muut tentit. Kerrostaloasukkaallekin täytyy antaa mahdollisuus osoittaa kykynsä elää yhteisössä. Jos homma ei toimi, seuraukset tulevat sen mukaan. Ihonväri ei kuitenkaan saa olla arvioinnin perusta. Sen asian elin syvästi sivustakatsojana läpi tänään. Oma näkemys tarkentui ja syntyi ymmärrystä niitä kohtaan, jotka jatkuvasti

---
Ensitreffit alttarilla päättyi tänään. Alussa arvelin, että paperien perusteella valinnat olivat onnistuneita ja että oikeitakin avioliittoja voisi syntyiä. Sarja oli jännittävä. Yhden parin lopputuloksen olisin tiennyt heti, kahdesta muusta olin paljon epävarmempi. Yksi olisi ehkä mennyt pieleen. Aivan hyvä maku tai  oikeastaan hieno sarjasta jäi, vaikka sentään alttarilla ei oltu missään vaiheessa. Pappi toki nähtiin. Sarjassa kuvattiin paljon onnea ja harmoniaa, jota oli kiva katsella. Rakkauden kipinä jäi silti mysteeriksi. Mistä se syntyy ja mitä se on? Avioliitto vaatii kipinän, mutta muutakin täytyy olla. Vaaditaan tahtoa ja taitoa.
---
Olo oli aamulla heikko, mutta pakko oli kammeta itsensä liikkeelle. Päivä tarjosi niin paljon ärsykkeitä, että sisulla mentiin tappiin asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti