lauantai 27. huhtikuuta 2013

Zlatan

Vähän vaisumpi olo vaihteeksi, mutta nousujohtoinen profiili päivällä. Joku selkäkramppikin iski vielä, mutta lähti pois pienellä manipulaatiolla.

Sain valmiiksi kirjan "Minä Zlatan Ibrahimovic", jota kollegani suositteli ja toipa vielä ovesta sisään, että luepa tuosta. Olen lukenut aika paljon jalkapalloilijoiden elämäkertoja, tosin en Beckhamin.

Zlatanin kirja vie pelaajan pään sisälle aivan huikealla tavallaan. Kirjasta tekee mielenkiintoisen sen, että Zlatan on vahva persoona ja sen että hän ei ole diplomaattinen ulospäin, vaan kertoo asiat kaikessa raadollisuudessaan. Mukava katsoa Youtubesta maaleja, joista hän kirjassaan kertoo.

Huipputasolla jalkapallo on eräänlaista sotaa, jossa jokainen pykii ylemmälle oksalle. Zlatanilla on käsittämättömän paljon konflikteja median, pelaajien, seurapomojen, valmentajien, managerien ja fanien kanssa. Näistä hän kertoo hyvin avoimesti.

Hän kertoo myös siitä, ketkä häntä ovat parhaiten kehittäneet. Videoista näkyy selvästi juventuskauden parantaneen häntä maalintekijänä. Juvessa hänen käskettiin apuvalmentajan johdolla tehdä treenien jälkeen jopa 100 maalintekoharjoitusta eri suunnista. Samoin fysiikkaa vahvistettiin uudelle levelille.

Aiemmin olen ihmetellyt Zlatanin poikkeuksellista kykyä saada joukkue voittamaan. Interille Zlatan toi kolme mestaruutta seitsemäntoista vuoden odotuksen jälkeen. AC Milanille hän toi mestaruuden seitsemän vuoden jälkeen. Tänä vuonna hän on tuomassa mestaruutta PSG:lle yhdeksäntoista vuoden jälkeen. Kirja valaisee hyvin, sitä miksi hän nostaa omalla panoksellaan joukkueen tasoa 20%.

Paitsi, että hän on itse hyvä pelaaja itse, hän vaatii muilta yhtä paljon. Hän sättii jatkuvasti oman joukkueen pelaajia, jotka löysäilevät kentällä. Valmentajiin hän ei suhtaudu liian vakavasti, hän pitää oman juttunsa ja luottaa siihen.  Häntä ei voi laittaa muottiin, vaikka Barcelonassa yritettiin. Hänen itsevarmuutensa tarttuu muihin, saa koko joukkueen pelottomaksi.

Ehkä Zlatanin tarinan suurin opetus on se, että ihmisiä ei pidä yrittää laittaa samaan muottiin ei jalkapallossa, koulussa eikä muussakaan. Olennaisempaa on pystyä käsittelemään erilaisia persoonia ja tulemaan toimeen heidän kanssaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti