maanantai 29. huhtikuuta 2013

Vankilaanko?

Päivä alkoi normaalilla tasolla, kirjoitella jaksoi aivan hyvin. Mutta päivällä piti vähän notkahtaakin. Toivottavasti iltaa koti paranee vielä vähän. Henkisesti tänään ollut hiukan rankkoja hetkiä.

Ehdollisten vankausrangaistusten asemasta on puhuttu viime aikoina. Terttu Utriainen, rikosoikeuden professori Lapin yliopistosta oli aamulla tv:ssä taustoittamassa asiaa. Hän pitää suomalaista rangaistuskäytäntöä erittäin lievänä.

Vankeustuomioista 10% on ehdottomia ja loput ehdollisia. Usein ehdolliseen tuomitut eivät edes tiedosta saaneensa tuomiota. Ehdollisista tuomioista 2-3% pannaan täytäntöön, Käytännössä rangaistus on  lievempi kuin sakko, joten ehdollinen vankeus on menettänyt rangaistusarvonsa. Haluttaisiin, että tuomio jollakin tavalla on konkreettinen. Siksi on ehdotettu, että kaikkiin ehdollisiin tuomioihin liitettäisiin osa vankeudesta ehdottomana esimerkiksi siten, että kahden vuoden ehdollisesta tuomiosta seuraisi kolmen kuukauden jakso vankilassa. Käytännössä tämä tarkoittaisi monessa tapauksessa neljänkymmenenviiden päivän istuntoa.

Utriainen ei tunnu olevan asiasta kovin innoissaan. Byrokratia lisääntyisi ja syntyisi harhakuvia. Käytännössä kahden vuoden ehdollinen tuomio vastaisi puolen vuoden ehdotonta tuomiota. Kumpi kuulostaa pahemmalta? Rivien välistä on luettavissa, että Utriainen haluaa nykyisen asteikon tiukentamista, jolla saataisiin aikaan sama efekti ilman byrokratian lisäämistä. Vain harvoista rikokseista (väkivalta-, huume-) ollaan lähellä maksimituomioita tällä hetkellä. Ilmeisesti ehdotonta voisi käyttää useammin ainakin talous- ja omaisuusrikoksissa, joissa tuomiot ovat Utriaisen puheista ymmärtämäni perusteella aika minimaalisia.

Mielenkiintoista oli kuulla asiantuntijan kommentteja. Keskustelua taas tarvitaan. Jokainen varmaan ymmärtää, että nykyinen tilanne on nurinkurinen, mutta mitä tilalle?

PS. Hauskaa tuo formulan pitäminen esillä. Tänään kerrottiin MTV3:lla että seuraavat kilpailut järjestetään kahden viikon kuluttua ja haastateltiin asiantuntijaa tulevan kilpailun asioista. Tulipa mieleeni, että olipa melkoinen asia uutisarvoltaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti