lauantai 27. huhtikuuta 2013

Sanavapautta

Matalalta piti tänään lähteä liikkeelle, mutta kuitenkin energiaa sieltä jostain löytyi. Hieronnalla ja hyvällä seuralla sekä ruualla lienee oma apunsa ollut.

Vihapuheesta ollut kovasti puhetta viime päivinä. Järkyttävää, miten sananvapaus sekoittuu lupaan solvata ja esittää uhkauksia. Eilen a-streamissa suomenruotsalainen naistoimittaja luetteli niitä viestejä, mitä hän oli saanut kirjoitettuaan maahanmuuttajista. Karmeaa kuultavaa.

Ruotsin uutisia olen viime aikana seurannut tarkasti ja siellä nämä tasa-arvokysymykset ovat erittäin tärkeitä, jopa huvittavuuteen saakka. Kenellekään ei haluta pahaa. Pari päivää sitten siellä keskusteltiin siitä, että onko sopivaa että poliisit ajavat nuorisorikollisia takaa, koska rikollisille voi tapahtua jotakin kamalaa. Kaksi nuorta varasta oli kuollut takaa-ajon seurauksena.

Ruotsissa eriarvoistavaa toimintaa ja puhetta siedetään hyvin vähän. Eräs poliitikko joutui eroamaan tehtävästään hiljattain, koska ei oltu varmoja siitä, että kannattaako hän vapaan demokratian periaatteita esittäessän juutalaisvastaisia kannanottoja. Siinä eivät selitykset paljoa auttaneet. Tämä on tärkeä pelisääntö, demokratiaa pitää kunnioittaa.

Mutta kyllä Ruotsissakin on tekemistä. Eilen pari jalkapallopomoa erosivat tehtävistään uhkausten seurauksena ja keskustelu varmasti lisääntyy sielläkin, ainakin urheilun alueella.

Kysymys on pohjimmiltaan pelisäännöistä ja vastavuoroisuudesta. Jotta voi itse odottaa saavansa vapauksia, on sallittava samat vapaudet muille. Muuten puhutaan kaksinaismoraalista.

Ja mitä vaarallista siinä on, että ihmiset ovat eri  mieltä asioista?  Miten vaarallista on se, että ihmiset kertovat oman mielipiteensä asiallisesti toista haukkumatta, uhkaamatta tai leimaamatta? Tuskin kukaan menee rikki siitä, että kuulee eriävän mielipiteen?

Tässä kulkee joku tärkeä sivistyksen raja. Toisen mielipide ei ole uhka, vaan usein jopa mahdollisuus. Erilaiset ihmiset ja mielipiteet antavat mahdollisuuden peilata omia ajatuksiaan. Voihan käydä niin, että lopulta katsoo parhaakseen jopa tarkistaa omaa mielipidettään.  Haluan uskoa, että meillä jokaisella on jotain opittaa kaikilta kohtaamiltamme ihmisiltä.

PS On ollut mukava huomata, että pelkästään itselleen ei ole tarvinnut kirjoittaa täällä blogia. Kuukauden aikana käyntejä on ollut yli 4000 ilman mitään yleistä jakoa facebookin ja tuttavapiirin ulkopuolella. Yhteydenotot sujuvat parhaiten facebookin kautta ja rohkeasti saa ottaa yhteyttä. Vastailen sitten kun on sopiva hetki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti