keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Palkkaa ilman työtä?

Päivän kohokohta oli hevosen kanssa otettu selfie-kuva. Päädyimme perheväen kanssa tilanteeseen, jossa jäimme hetkeksi "juttelemaan" hevosjoukon kanssa. En ole ollut itse hevosharrastaja ollenkaan. Kerran olen kyllä ollut hevosen selässä, olin tuolloin 16-vuotias eikä kokemus ollut kovin kiinnostava. Hevonen mennä lumpsutti aivan minne tahtoi. Nyt sen sijaan oli hätkähdyttävää huomata, miten voimakkaasti hevoset ottivat kontaktia ihmisiin. Tuohon  mainittuun selfieen ne suorastaan tunkivat mukaan. Usein puhutaan miten terapeuttista hevostenhoitaminen on, ja joskus olen jonkun dokumentinkin asiasta nähnyt. Tänään ymmärsin asiasta hiukan enemmän.
---
Osittaisesta perustulosta on tehty hallitukselle esitys. Sama summa, 550 euroa maksetaan kaikille, jopa niille jotka käyvät töissä. Tarkoituksena on vähentää köyhyyttä, väliinputoamista ja byrokratiaa sekä kannustaa työntekemiseen. Mitä tuos-ta pitäisi ajatella? Annetaan ilmaista rahaa, voiko se mitenkään toimia? Eikö silloin ole helppo jäädä kotiin laiskottelemaan ja tehdä vähän pimeää työtä lisäksi. Riittääkö mallin kannustavuus?

Toisaalta, pienituloisten ja työttömien toimeentulo on nytkin koostunut erilaisista tuista, joille löytyy leegio nimityksiä; toimeentulotuki, työmarkkinatuki, peruspäiväraha ja ties mitä. Nyt on usein käynyt niin, että kun on mennyt töihin, on menettänyt tuen, jolloin työnteko ei ole kannattanut. Siinä mielessä perustulo olisi kannustavuudeltaan jopa parannus nykytilanteeseen. Toinen kauempana häämöttävä näköala on tilanne, jossa kaikkien työpanosta ei yhteiskunnassa enää yksinkertaisesti tarvita. Koneet tekevät suurimmman osan töistä. Koneiden ja ihmisten tuotto pitää jakaa uudella tavalla. Tämä voisi olla se yksinkertaisin tapa. Mielenkiintoista! Vastaavaa ei ole kokeiltu vielä missään ja kiinnostus kokeilua kohtaan on kansainvälisesti korkea.
---
Vointi on ollut suhteellisen hyvä ja on saanut ottaa aika rennosti. Huomenna on paluu arkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti