perjantai 11. maaliskuuta 2016

Iloinen mieli ja yhteistyö toivat voiton

Tämän oli mielenkiintoinen ampumahiihtokiilpailu, naisten viesti. Tulin katsoneeksi isäntämaan näkökulmasta kyseistä kisaa. Norjalla on osittain samanlainen tilanne kuin Suomella, on yksi hyvä kilpailija, joka hänkin on erittäin ailahteleva. Suomella on lisäksi toinen puolihyvä kilpalilija ja naapurilla niitä on 3-4. Kenraaliharjoitus eli keskiviikon normaalimatka meni aika huonosti, sijoitukset olivat 31,42,43 ja 73. Suomella sijoitukset olivat 19, 71 ja 84. Mari Laukkanen oli vetäytynyt kisasta.  Ruotsin tilanne on 29,32,36 ja 56. Ruotsin lähtötilanne oli näin katsottuna tämän kolmikon paras.

Kiinnostuin seuraamaan norjalaisten prosessia, sillä viesti on heille tapahtumista arvostetuin. Eilen torstaina televisioitiin lehditötilaisuus suorana ja hiihtojärjestys kerrottiin. Paras tykki sijoitettiin yllättäen kolmosetapille. Varmin pystyampuja laitettiin ankkuriksi ja heikoin hiihtäjä ensimmäiseksi hitaan alkuvauhdin toivossa. Päävalmentaja kertoi strategian avoimesti.  Kilpailijoita ja heidän kotoväkeään haastateltiin niin ikään. Tämän päivän kohdistusammuntoihin päästettiin kamerat mukaan ja sai tosi läheltä seurata toimintaa ja kuunnella valmentjien kommentit. Taktiikkapalaveriin ei sentään saanut seurata. Koko ajan tunnelma oli kutkuttavan jännittynyt, mutta samalla luottavainen.

Itse kisassa selostajilla oli selvästi mitaliunelma mielessä. Norskit lähtivät kilpailuun numerolla 12, mikä kertoi osaltaan siitä miten tämän kauden kisat ovat menneet. Eihän mitaliodotus noista lähtökohdista erityisen realistiselta kuulosta. Kilpailu lähti kuitenkin hyvin käyntiin. Suomi johti ensimmäisen etapin jälkeen, Norja pysyi kärjen tuntumassa. Muutamat suosikit, kuten Venäjä, Tsekki ja Ranska kohtasivat isoja vaikeuksia jo kisan alkupuolella. Norja eteni suunnitelmien mukaan ja onnistui ammunnoissa hyvin. Ankkurilla oli lopulta niin hyvä lähtöasema, että edellisessä kilpailussa sijalle 42 sijoittunut Olsby onnistui voittamaan keskiviikon
 kulta- ja pronssimitalistit (Dorin-Habert ja Dahlmeyer) kevyesti. Näin Marte Olsby sai tuoda joukkueensa voittajana maaliin. Ranska, jonka yksilökisan sijoitukset olivat 1,2,16 ja 28 sai siis tyytyä hopeaan.  Saksan sjoitukset olivat 3,6, 27 ja 37 sai pronssia.

Tarinan opetus on se, että iloisella mielellä ja hyvällä yhteistyöllä mahdottomiltakin näyttävät tavoitteet ovat saavutettavissa hyvänä päivänä.  Ruotsin loppusijoitus oli 10. ja Suomen 17. Kisan jälkeen selostaja kysyi, mikseivät nuo samat naiset urheile aina noin. Hyvä kysymys.

PS! Kanadasta kuuluu kummia iltamyöhään. Matti Heikkinen on päässyt kuntoon juuri, kun kausi on loppumassa. Kanadan tourilla Matti otti voiton vapaan kympillä eikä näytä edes väsyneeltä kisan jälkeen. Myös Krista Pärmäkoski nousi aiemmin tänään korokkeelle. Harmi, että kunto tulee nyt vasta esille, mutta toisaalta näistä asetelmista on mukava lähteä kohti MM-Lahtea.