torstai 10. maaliskuuta 2016

Kuka puolustaa opiskelijaa?

Hallitus tasapainottaa  valtiontaloutta, mikä on sen tärkein tehtävä. Velaksi ei voi elää. Mutta säästetäänkö oikeista paikoista? Ay-liikkeen vuoksi muutosten tekeminen on todella vaikeaa. Muutama lisätunti työaikaan vuodessa tai lomarahoista luopuminen uhkaavat pysäyttää Suomen, kun ay-liike ottaa ei-hatun päähänsä. Pitää muistaa, että lomaraha on palkkaa tekemättömästä työtä eli siis tyhjästä.

Kuka puolustaa opiskelijoita? Nykyinen opintorahamalli tuli 1992, jolloin opintorahan suuruus oli 1540 markkaa* (259 eur) . Nykyään se on 335 euroa. Jos opintotuki olisi noussut elinkustannusindeksin mukaan, se olisi 370 euroa nykyään.  Reaalisesti opintotuki on siis alentunut 10 %. Nyt hallitus tasapainottaa valtiontaloutta leikkaamalla opintotuista noin 25%. Mikähän ammattiryhmä olisi suostunut vastaavaan palkanalennukseen. Kuka puolustaa opiskelijoita? Käytännössä monet opiskelijoista joutuvat käymään töissä oman koulutusalansa ulkopuolella, mikä viivyttää valmistumista. Näin ollen säästöt jäävät olemattomiksi, kun vaikkapa fyysikko saadaan viiveellä työelämään maksamaan veroja yhteiseen kassaan.
---
Mielensisäisesti päivä on ollut haastava. Olen tutkinut katkeruuden olemusta. Joskus harmittavat menetetyt mahdollisuudet, viimeksi tämä äänen katoaminen. Se rajoittaa montaa asiaa puhetyöläisen kohdalla. Miksi-kysymykset laukkaavat perässä. Miksi ei ole samoja mahdollisuuksia, kuin monilla muilla? Syyllisyyskin kulkee mukana,  kun jatkuvasti joutuu aiheuttamaan muille haittaa eikä voi omaa osuuttansa vastuusta kantaa. Ja sittenhän on toisaalta niin, että omatkin asiat voisivat olla paljon paljon huonommin. Voisihan sormet olla poikki, jolloin ei voisi kirjoittaa blogia. Turha siis kitistä, mutta siltikään elämä ei ole reilua.

* Oikea summa 1570 mk
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

2 kommenttia:

  1. Kiitos kirjoituksistasi. Näitä päivityksiä sekä sinun että ulkopuolisesta maailmasta on antoisaa lukea. Voimia sinulle.

    Aloitin opiskelut 1991 ja mieleeni on iskostunut luku 1570 markkaa, eli 30 markkaa enemmän saatiin opintotukea 1992 alkaen ��.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommenteista! Totta, tarkastin että oikea summa oli 1570 markkaa. Käsittääkseni tämä uusi järjestelmä tuli voimaan 1992. Siihen asti mentiin lainapainotteisella opintotuella, johon liittyi valtiontakaus. Korkojen nousu teki lainanottamisen hankalaksi ja itsekin kuulun siihen joukkoon, joka ei ottanut opintolainaa ollenkaan.

    https://www.edilex.fi/he/19910167

    VastaaPoista