sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Lankalauantai

Nyt lankalauantaina, kun Vapahtaja on haudassa ja noidat, trullit ja muut kummitukset riehuvat ja rälläävät vapaana, voi pohtia pahuutta. Ehkä äärimmäisen pahuus ilmenee toisen ihmisen hengen riistämisenä. Se on peruuttamaton teko, joka muuttaa elämää pysyvästi. Rankat tunteet, kun viha, suru, kaipaus ja perusluottamuksen järkkyminen seuraavat mukana pitkän matkan, kenties loppielämän. Raamatun ensimmäinen henkirikos on jo alkulehdillä kerrottu tappo, veljessurma, jonka taustalla oli kateudesta seurannut kiivastuminen.

Elämmekö aiempaa väkivaltaisessa maailmassa?  Henkirikokset tilastoidaan sataatuhatta henkeä kohti vuodessa. Viiden vuoden keskitasona mitattuna vähiten väkivaltaa on Singaporessa ja Japanissa (0,27 ja 0,33/henkirikosta/100 000 hlö). Euroopassa matalimmat arvot löytyvät Itävallasta (0,48), Islannista (0,50) ja Saksasta (0,51). Korkein lukema Länsi-Euroopassa on Suomella (2,11). USA:n lukema on kuudenneksi korkein maailmassa, 5,26. Tilastoiduista noin 70:stä maasta yhdeksästä väkivaltaisimmasta maasta kahdeksan on entisen Neuvostoliiton maita. Väkivaltaisin on Venäjä (13,36). Jotku kutsuvatkin aluetta vodka-vyöhykkeeksi.

Väkivalta on vähentynyt ainakin Suomessa. Kieltolain aikana Suomen lukema käy yli kymmenen eli lähes nykyvenäjän tasolla. Vuonna 2002 tehtiin 189 henkirikosta koko maassa ja vuonna 2015 115, joten henkirikokset ovat vähentyneet 39% kolmessatoista vuodessa. Tyypillinen henkirikos on ryyppyriidan seuraus tuttujen alkoholiongelmaisten väkivaltataustaisten miesten kesken. Kiivastuminen siis näissäkin tapauksessa taustalla. Miesten lajista on kysymys. Naisia henkirikoksista tuomittujen joukossa on vain 15 %. Miestekijöistä 75 % ja naistekijöistä 60% on aiemmin syyllistynyt väkivaltarikoksiin.
---

Ylösnousemusta jää odottamaan myös Suomen jalkapallomaajoukkue. Uuden valmentajan alaisuudessa kolmen harjoitusottelun saldo on tyrmäävä 0-9. Viimeksi tänään Puola koulutti orpopoikia 5-0. Onneksi he jättivät tämän hetken Euroopan parhaan maalitykin Lewandowskin kotiin. Ensi viikolla vastassa on Norja. Viimeisimmän Fifa-rankingin mukaan Suomi on sijalla 46 ja Norja 51. Puola on sijalla 31.  
---
Voinnista otettiin tänään kaikki irti. Illalla ei jäänyt voimia edes kokkokierrokselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti