sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Kevätpäiväntasaus

Maailman onnellisimmat ihmiset vaikuttavat juuri nyt olevan Kuubassa, eikä Tanskassa kuten tuore tutkimus väitti.  Presidentti Obama on tätä kirjoitettaessa matkalla virkajumbojetillänsä Kuubaan, ensimmäisenä USA:n valtiopäämiehenä sitten vuoden 1928.

Kuubalaisia on kurjistanut eritysesti USA:n laaja-alainen kauppasaarto vuodesta 1962. Obama on ollut valmis toteamaan kauppasaarron epäonnistumisen ja lämmittämään maiden välisiä suhteita. Kauppasaartoa on purettu asteittain. Diplomaattisuhteet palautettiin viime vuonna.

Nyt Kuubalaiset ottavat Obaman vastaan avosylein ja suorastaan liikuttunein mielin. Katuja siivotaan, taloja maalataan ja epämääräiset ihmiset ajetaan pois nurkista Obaman katseiden edestä. Kuubalaiset haluavat todella näyttää hänelle parastaan.  Paha Amerikka on heidän silmissään  muuttumassa hyväksi. Toivottavasti heidän toiveensa paremmasta elämästä toteutuu.

---
Talviurheilukausi loppui tänään,kevätpäiväntasauksena. Alppilajit saatiin valmiiksi ja Siperian ampumahiihdot piti perua, koska myrsky meni vaaralliseksi. Kaisalta meni mahdollisuus kolmanteen voittoon saman viikonloppuna.

Kaisa miettii jatkoaan ja painostaa ampumahiihtoliittoa julkisuuden kautta lisäpanostuksiin. Vaikea sanoa, on tuo aivan fiksua toimintaa, koska liitto on panostanut Kaisaan paljon. On tietenkin harmi, että Mari Laukkasesta ei hyvistä edellytyksistä huolimatta oikein tullut ampumahiihtäjää. Sitten on erikseen ne urheilijat, jotka eivät puhtaalla ammunnalla pääse kuudenkymmenen parhaan joukkoon. Heihin ei kannata satsata, koska hiihtokapasiteetin osuus on niin suuri lajissa. Kaisa on jäänyt yksin kansainvälisellä huipputasolla. Mutta miksi ampumahiihto ei vedä. Aina puhutaan hyvistä junioreista, mutta minne he katoavat aikuistuttuaan?

Ranskassa ampumahiihtoa arvostetaan todella paljon. Menestykseltään se oli juuri päättyneiden MM-kisojen paras maa. Ranskassa kaikista tehdään lähtokohdiltaan hiihtäjiä ja ampumahiihtäjiksi erikoistutaan vasta varsin myöhään. Olisikohan tässä mallia suomalaisille, vai pelättäisiinkö kenties silloin liiaksi omien menettämistä aidan toiselle puolelle. Minusta olisi aivan järkeää, että Mari Laukkasen tapaiset yksilöt menisivät maastohiidon puolelle ja liikettä voisi olla myös toiseen suuntaan.
---
Formulakausi sen sijaan alkoi. Kimillä oli taas heti huonoa tuuria. Alonso kiitti onneaan ja kansainvälistä autoliittoa FIAA Twitterissä eikä syyttä. Vaikea käsittää, miten voi selvitä hengissä kolarista jossa auto lähtee käsistä kolmensadan vauhdissa pyörimään katon kautta, muuttuen rusinaksi. Toisilla on ihmeelliset suojelusenkelit.

Ensimmäisten arvioiden perusteella Alonson kolarin syynä oli edellä menevän auton tehojen katoaminen, joka aiheutti peräänajon. Eli vika olisi tuo arvion mukaan tullut voimayksikössä, kuten nykyään sanotaan. Samaa härveliä epäillään Kimin auton tulipalon syyksi. Jos näin on, niin FIAn täytyy reagoida pian turvallisuuden tähden.
---
Voinnin osalta viikko oli kokonaisuutena kohtuullisen hyvä. Liikkumaan on pystynyt edellisviikkoja  paremmin eikä isoja takapakkeja ole ollut. Henkisesti olo oli aiempaa parempi. Äänen kyllä ottaisin mielelläni takaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti