keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Pääsiäinen tulee, oletko valmis.

Nihkeää oli, unisuutta riitti. Selkä aavistuksen parempi.

Hiljainen viikko on täydessä vauhdissa ja lähestyvä pääsiäinen näkyy medioissa monin tavoin. Kioski-ohjelmassa piispa ja pari pappia pohtivat, millainen pääministeri Jeesus olisi. Paikalla olivat piispa Tapio Luoma, kirkkoherra Teemu Laajasalo sekä konservatiiviälykkö Juha Ahvio. Melkeinpä kolme valtakunnan kärkinimeä kirkollisessa keskustelussa, näin uskaltaisin väittää. Pitkästä aikaa kuuli oikein tasokasta  teologista keskustelua. Ahvio on säkenöivä älykkö aivan konservatiivisimmasta laidasta ja tuo keskusteluun sopivaa jännitettä. Hän on kirjoittanut ison joukon kirjoja, mm. Suomen suhteesta islamiin ja Venäjään. Hänen mielipiteensä ovat monesti vaikeita, mutta parasta on se, että hän pyrkii perustelemaan ajatuksensa lujan loogisesti. Sitä puolta hänessä ihailen. Olisipa poliitikoissa tuon tason ajattelijoita ja puhujia enemmän.

Tuskinpa Jeesusta pääministerin tehtävä olisi edes kiinnostanut, vaikka kansa odotti nimenomaan maallista Messiasta. Siksi oli vaikea odottaa kovin suurta konkretiaa keskustelulta. Hyviä nostoja tuli kuitenkin vaikkapa luonnollisesta laista ja itseriittoisuuden välttämisestä.
---
Jotkut puolueet huutavat palkkaveron alentamisen puolesta. Kuka sitten maksaa yhteiskunnan palvelut? Pari faktaa. Vuonna 1994 palkkatulon verotus oli korkeimmillaan 43 %. Alimmillaan palkan verotus oli 2009-2010, jolloin taso oli 30%. Vuonna 2014 kokonaisverotus oli VM:n mukaan 32%. Näiden faktojen valossa olemme historiallisessa perspektiivissä tällä hetkellä melko matalalla verotuksen tasolla. Kunnilla on silti enemmän velvoitteita kuin koskaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti