tiistai 28. huhtikuuta 2015

Veteraanien päivä

Valtakunnalliset veteraanijuhlat tulivat Hämeenlinnasta. Juhla oli upea ulkoisilta puitteiltaan. Musiikit ja puheet olivat viimeisen päälle, kuten tila ja valaistuskin. Harvinaisen vaikuttava paketti. Tilaisuutta kunnioittivat läsnäolollaan Tasavallan presidentti, iso osa kenraalikuntaa ja sotaveteraaneja. Puhetta pitivät mm. 83-vuotias arkkiatri Risto Pelkonen, hahmo jossa on paljon viisautta.

Linda Haakanan, kansallisoopperan esitanssijan esitys jäi mieleen. Kaunis esitys. Ehkä senkin takia seurasin tarkemmin, kun meiltäkin baletissa kuljetaan.  Googletin Haakanasta tietoa ja löysin sitä kautta hänestä haastattelun (MN 8.12.2014). Tuo juttu avasi silmiä näkemään, miten kova ammatti tuo tanssi on. Haakana tanssii 38 tuntia viikossa. Seitsemän tunnin työpäivän jälkeen balleriinojen jalat ovat niin kipeitä, että he jonottavat jääpaljuun johon menevät reisiä tai jopa rintakehää myöten. Tuota vuorotellaan saunan kanssa. Kuten hän itsekin antaa ymmärtää, glamour on kaukana tuosta touhusta. Varsinaisia ammattiurheiljoita nuo.
---
Ihailin myös nuorta amerikkalaista naista, joka oli ottanut tehtäväkseen Tuntemattoman sotilaan kääntämisen englanniksi, vieläpä kunnianhimoisen tarkasti. Älytön tehtävä, tekisi mieli sanoa äkkiseltään, kun tietää kielemme monipuolisuuden ja murteet. Miten ihmeessä Hietasen puheen saa kuulostamaan englanniksi lounaismurteelta? Toki lopputulos voi olla hyväkin. Sinuhe Egyptiläisenhän kerrotaan parantuneen käännöksenä ja siksi nousseen aikoinaan listahuipulle Amerikoissa.
---
Vointi tänään aivan hyvä. Kovasti tässä toivon, että kesää kohti vointi vahvistuu. Sää oli sen verran lämmin, että ensimäistä kertaa pääsi saunasta vilvoittelemaan terassille. Sen olen päättänyt, että terassilla tulen viipymään tulevana kesänä paljon, jos vain säät suinkin sallivat. Sen pitkä pimeä talvi käskee tekemään.
---
Kiekkojoukkue MM-kisoihin julkaistiin tänään. Vain maalivahtien lopullinen kokoonpano puuttuu. Nyt on kaikki hyvät pelaajat käytössä. Saa nähdä, mitä se tarkoittaa käytännössä. Yleensä Suomi on pärjännyt hyvin vain, jos on lähdetty kisoihin "huonolla joukkueella". Jos maalivahti Pekka Rinne on mukana, mahdollisuus toki paranee hyviin suorituksiin. Tiistai kertoo enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti