torstai 2. huhtikuuta 2015

Kiinnostava kysymys


Ovatko tytöt ja pojat erilaisia?

Ovat tietenkin! Sen tietää jokainen vanhempi, jolla on ollut tyttöjä ja poikia. Polittisesti väite on tietenkin täysin epäkorrekti ja tuskin mahtuu sananvapauden rajoihin ainakaan tietyissä piireissä, ainakaan niissä joissa lapsia ei saa edes pukea sinisiin ja punaisiin.

BBC:n tiedelääkäri Michael Mosley on nyt tutustunut myös tämän aiheen tutkimuksiin. Puistossa annettiin apinoille nukkeja ja leikkiautoja. Mitä apinat tekivät? Poika-apinat eivät juurikaan kiinnostuneet nukeista, autot sen sijaan olivat mielenkiintoisia. Tyttöapinoilla tilanne oli päin vastainen. Apinoilla yhteiskunta ei ole voinut vaikuttaa, vaan lähtökohdan täytyy olla biologinen. Jotenkin näin sen täytyy mennä ihmisilläkin. Ilmeisesti sikiökauden testosteronipitoisuudella on tässä oma merkityksensä.

Nuoruudessa miesten ja naisten aivojen toiminta eriytyy vahvasti. Naisilla oikea ja vasen aivopuolisko kommunikoivat enemmän keskenään kuin miehillä. Tämä voisi selittää naisten kykyä tehdä useita asioita yhtaikaa. Miehillä aivojen etu-ja takaosat kommunikoivat keskenään enemmän, mikä puolestaan voisi selittää parempaa päätöksentekoa ja avaruudellista hahmottamista. Nämä erot voivat selittyä pitkälti aivojen muokkautuvuudella eivätkä kenties ole suoraan synnynnäisiä.

Mosleyn dokumentissa on käyty läpi suuri joukko tutkimuksia. Ristiriidatonta on se, että naiset ja miehet ovat ainakin jonkin verran erilaisia. Miten paljon ja mistä syystä, ovat enemmän riidanalaisia juttuja.
---
Vointi oli tänäänkin vaatimaton. Kiirastorstain riennot jäivät väliin, mikä oli ärsyttävää.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti