tiistai 28. huhtikuuta 2015

Sukellisveneitä Helsingin edustalla?

Vedenalaista toimintaa havaittu pariin otteeseen aivan pääkaupun lähellä.  Viesti on tietysti selkeä; Natoon ei saa luulla liittyvänsä. Sanoma on esitetty vieläpä sattumoisin hallitusneuvottelujen aikana, juuri kun mietitään päähallituspuolueita. Itänaapurimme on avannut probagandauutiset suomeksi netissä. Sivusto on toki olemassa yli kolmellakymmenellä muullakin kielellä. Sputniknews.org - sivulta pääsee katsomaan maailmaa aika erikoisesta näkökulmasta. Kieliluettelosta löytyy siis nyt myös suomenkielinen sivusto.

Mitä uutiskanaviin tulee, niin olen viime vuorokausien aikana seurannut niitä aika monipuolisesti. Useamman kerran on tullut nukahdettua telkkarin ääreen.  Parhaaksi on osoittautunut ehkä vähän yllättäenkin uutiskanava Al-Jazeera. Kanavan asemapaikka on Qatarin Dohassa ja sillä on sopivasti vastustusta eri puolilta. Esimerkiksi sekä palestinalaiset ja heidän vastustajansa kritisoivat Al-Jazeeraa liiasta myötämielisyydestä vastustajaansa kohtaan. Parhaaksi uutiskanavaksi arvioin kyseisen kanavan, koska sillä on kattavimmat aiheet. Kieli ja raportit ovat aivan muiden. Hauskaa on sekin, miten hyvin Valioliiga ja eurojalkapallo on esillä.  Joskus on juttuja yllättävän läheltä palestinalaisten tai Isiksen sisäpiirejä. Ei kuitenkaan mikään sputniknews.

Kakkoseksi sijoittuu CNN International. CNN on ensimmäinen ympärivuorokautinen uutiskanava ja monille tuttu hotellihuoneista ympäri maailmaa. Jutut ovat vauhdikkaita ja hyvin havainnollistettuja. Amerikkalaisten itsevarmuus yhdistettynä mielenkiintoisiin persooniin tuo hyvän tuloksen. Uutistenlukijat laittavat persoonaa peliin ja saattavat kyynelehtiä rankkojen uutisten kohdalla. Usein ollaan nopeasti paikan päällä siellä missä tapahtuu. Ongelmana on se, että lähes koko uutistarjonta pyörii kärkiaiheen ympärillä päivätolkulla. Samaa toistetaan hyvin pienellä rotaatiolla, jolloin uutistarjonta ei ole kattavaa. Kuva maailmasta jää AJ:aa kapeammaksi aivan väistämättää.

Kolmoseksi menee BBC World News. Brittiyhtiö on alansa mammutti ja käsittääkseni sen resurssit on omaa luokkaansa. Kanava on hyvin pitkälti samanlainen kuin CNN. Kaunista kieltä. Paljon asiaa Afrikasta. Sama ongelma kuin amerikkalaisilla; pauhataan kärkiaihetta paljon.

Euronews ottaa nelospaikan heti edellisten jälkeen. Monipuolisempaa uutisointia, mutta hiukan tylsä edellisiin verrattuna. Johtunee osittain siitä, että uutiset tehdään monella kielellä, mistä seuraa tietty persoonallisen otteen oheneminen.
---
Vointi ollut pökkelönpuoleinen tänään, sellainen uninen ja veltto. Sytostaatit on nyt tältä erää nautittu ja kuvaukset, tai oikeastaan lääkäri kuvien perusteella, kertoo mitä seuraavaksi tehdään. Lääkäriaika on kuitenkin vasta parin viikon päästä.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti