keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Katoavatko kirjakaupat lopullisesti?

Hurjan nihkeää tänään. Väkisin sai jotakin pientä aikaan.

Olin eräässä pienessä pohjalaisessa maalaiskaupungissa kuluttamassa aikaa. Päädyin kirjakauppaan ja heitin jotakin internetin vaikutuksesta kirjakauppiaalle. Kauppias lähti tarinoimaan asiasta ja totesi pienten kirjakauppojen olevan tilanteessa, jossa on vaikea löytää jatkajaa toiminnalle. Netti on syönyt kannattavuutta, sitä hän ei ollenkaan kiistänyt. Päin vastoin, melkeinpä jouduin häntä lohduttelemaan.

Tarvitaanko kirjakauppoja vai riittääkö se, että kirjat saa tilattua netistä?  Moni tykkää hypistellä kirjaa ennen ostopäätöstä. On itse asiassa aika mukavaa ottaa kirja käteen, plarailla sitä, lukea takakansi ja sisällysluettelo.

Pohdin itsekin ostopäätöstä. Eilen aamutelkkarissa kirjallisuusohjelmassa Remeksen "Hornaa" mainostettiin niin hävyttömän hienosti, että en voinut olla kiinnostumatta. Remes kirjoittaa nykyisestä poliittisesta tilanteesta, jossa Venäjä esiintyy aggressiivisesti Ukrainassa. Remes laittaa mielikuvituksensa peliin ja pohtii, mitä voisi tapahtua. Kun lisäksi tiedämme, että Remeksellä on tapana osua yllättävän usein oikeaan, niin uteliaisuus ei voinut olla heräämättä.

Päädyin  hankkimaan kirjan sieltä kivijalkakaupasta. Hintaeroa ei nettiin verrattuna ollut euroakaan. Kirjan sai heti ja hypistelemäänkin pääsi. Niin, tarvitaanko kivijalkakauppoja? Markkinat tietysti saavat määrätä. Jos kysyntää on, niin totta kai tarvitaan. Kyllä ihmiset varmasti edelleenkin ostavat kirjoja. Epäilen kuitenkin, että kirjojen myynti menee nettiin kokonaan ennen pitkää. Tavaratalot hoitavat muut perinteisen kirjakaupan tavarat kirjoitustarvikkeet, paperit ja onnittelukortit. Tarvittaisiin uusia tuotteita perinteisten rinnalle. Helpolta ei näytä. Oma lukunsa on lukeminen ruudulta. Nettikirjan lataaminen koneelle käy yhdessä humauksessa. Siihen väliin ei kirjakauppaa tarvita lainkaan. Mutta jaksaisiko joku lukea Sinuhen ruudulta? En tiedä. En tiedä, koska en vielä ole kokeillut lukea tabletilta tai läppäriltä mitään kirjaa. Ehkä pitää joskus kokeilla. Nyt pitää ottaa Remes käteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti